Ενέργεια

Σκρέκας: Χαμηλότερες τιμές ρεύματος μέσω του ανταγωνισμού για τους καταναλωτές

Σκρέκας: Χαμηλότερες τιμές ρεύματος μέσω του ανταγωνισμού για τους καταναλωτές
Απάντηση του υπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή

Αναφορά στις αιτίες για την αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας απαντώντας επίκαιρη ερώτηση τη Βουλή του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα: «Μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης ΝΔ για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα η διαρκής επιβάρυνση των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «είναι γεγονός η αύξηση στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη και αυξάνεται για συγκεκριμένους λόγους.  Έχουμε αύξηση στα ορυκτά καύσιμα διεθνώς, όπως το αέριο. Η τιμή CO2 έχει επίσης αυξηθεί στα 50-60 ευρώ καθώς η Ε.Ε. έχει λάβει τις αποφάσεις της για τον περιορισμό των ρύπων. Κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα στοιχίζει 60-80 ευρώ παραπάνω, και μαζί με το πραγματικό κόστος φτάνει το σύνολο τα 120 ευρώ. Μέσα στα επόμενα χρόνια το CO2 μπορεί να φτάσει τα 90 ευρώ, άρα κάποια στιγμή λογικό είναι να υπάρχει αντίκτυπος και στις τιμές της λιανικής».

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι τα ειδικά προϊόντα της ΔΕΗ με τις εκπτώσεις έχουν διατηρήσει σταθερές τις τιμές του καταναλωτή. «Σήμερα προσφέρει συγκεκριμένο προϊόν με σταθερή τιμή για 12 μήνες χωρίς να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις» είπε και συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι: «Σε συνεργασία με τη ΡΑΕ οι προμηθευτές συζήτησαν πως θα έχουν εμπορικές πολιτικές κατανοητές, χωρίς αθέμιτες πρακτικές ώστε μέσα από τον ανταγωνισμό να μπορεί να επιλέξει την υπηρεσία που τον συμφέρει».

Τέλος, επισήμανε ότι: «Αξιοποιούμε 100 εκατ. ευρώ για αρχή από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση 120 MW φωτοβολταϊκών που θα τροφοδοτήσουν με σχεδόν μηδενικής αξίας ενέργεια 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Άλλα 30 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα για επανασυνδέσεις ευάλωτων νοικοκυριών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης