Ενέργεια

Shell και Scottish Power υπέβαλαν τα σχέδια για πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Σκωτία

Shell και Scottish Power υπέβαλαν τα σχέδια για πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Σκωτία
Μεγαλεπήβολα σχέδια από τις δύο ενεργειακές εταιρείες

Στην από κοινού ανάπτυξη των πρώτων πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων επιδίδονται ScottishPower και Shell, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. Οι δύο ενεργειακές εταιρείες ελπίζουν να παράγουν τις πρώτες πλωτές τουρμπίνες μεγάλης κλίμακας στον κόσμο στη βορειοανατολική Σκωτία.

Οι «πολλαπλές προτάσεις» αποτελούν μέρος του γύρου ScotWind Leasing του Crown Estate Scotland. Συνολικά, η Σκωτία επιδιώκει να χορηγήσει μισθώσεις έως και 10 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας. που θα κατασκευαστεί την επόμενη δεκαετία.

«Η Σκωτία είναι η πιο άνετη χώρα στην Ευρώπη και έχει τον μεγαλύτερο και πιο έμπειρο υπεράκτιο τομέα» δήλωσε ο CEO της ScottishPower, Keith Anderson. Το Crown Estate Scotland αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του γύρου ScotWind Leasing στις αρχές του 2022.

Οι στόχοι του έργου

Το έργο στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η παγκόσμια ικανότητα του υπεράκτιου ανέμου αναμένεται να αυξηθεί από 74 MW τώρα σε 126 MW έως το τέλος του 2021 με την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου Kincardine των 50 MW στη Σκωτία, το οποίο αναπτύχθηκε από την Pilot Offshore Renewables. Στις 13 Ιουλίου, η Carbon Trust εξέδωσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις «σημαντικές τεχνικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο πλωτός υπεράκτιος άνεμος.

Αυτά περιελάμβαναν τη διεξαγωγή συντήρησης βαρέων ανελκυστήρων, με τα συμβατικά σκάφη ανύψωσης να μην είναι βιώσιμη επιλογή. "Επιπλέον, η σχετική κίνηση του στροβίλου έναντι ενός πλωτού δοχείου συντήρησης είναι ένας βασικός κίνδυνος που πρέπει να μετριαστεί", ανέφερε η έκθεση.

Άλλες προκλήσεις περιλάμβαναν την ανάγκη για καλύτερες λύσεις για την ασφαλή αποσύνδεση και αποθήκευση όλων των συνδέσεων καλωδίου τροφοδοσίας όταν επαναφέρετε μια πλωτή τουρμπίνα στη θύρα, και οικονομικά αποδοτική πρόσδεση των στροβίλων τόσο σε πολύ βαθιά όσο και σε πολύ ρηχά νερά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης