Ενέργεια

Ενδιαφέρον για υβριδικά με υδρογόνο σε Λέσβο, Χίο και Κω από την FLNG RUS

Ενδιαφέρον για υβριδικά με υδρογόνο σε Λέσβο, Χίο και Κω από την FLNG RUS

Ήδη η «FLNG RUS Company Limited» έχει καταθέσει αίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,ισχύος 80 MW στη Μυτιλήνη

Επενδυτικό ενδιαφέρον για υβριδικές μονάδες παραγωγής ρεύματος  με υδρογόνο σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει εκδηλώσει εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη η εταιρεία «FLNG RUS Company Limited» έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πλησίον της πόλης της Μυτιλήνης.

Η αίτηση αφορά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 80 MW υψηλής ενεργειακής απόδοσης με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ ή βιο-ΥΦΑ), η οποία μελλοντικά θα έχει τη δυνατότητα χρήσης μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο.

Ο σχεδιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου,  ο οποίος θα επιτευχθεί καταρχάς με τη χρήση του φυσικού αερίου και αργότερα μέσω της χρήσης υδρογόνου.

Εξαιτίας τόσο της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου, όσο και των περιορισμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μονάδα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει  σε σημαντική μείωση του κόστους της παραγόμενης ενέργειας.

Επίσης, η μονάδα φυσικού αερίου – υδρογόνο, ως νέας τεχνολογίας, έχει ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και έτσι μπορεί να συμβάλει στην επιπλέον διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί.

Έργα υβριδικής παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η «FLNG RUS Company Limited» σχεδιάζει ανάλογες κινήσεις και για άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως για τη Χίο και για την Κω, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταθέσει αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γενικότερα πάντως, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στα νησιά είναι τεράστιο, ειδικά για υβριδικά συστήματα. Άλλωστε, πλέον έργα τα οποία θα προωθούν την καινοτομία ή τη διάδοση της τεχνολογίας, τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, θα είναι επιλέξιμα και στις στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μάλιστα, στις επιλέξιμες επενδύσεις θα περιλαμβάνονται και τα έργα υβριδικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά καθώς και οι επενδύσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η ΡΑΕ δέχεται καταιγισμό αιτήσεων για υβριδικά έργα  _ έως και τον Απρίλιο είχαν κατατεθεί αιτήσεις για περίπου 300 υβριδικά έργα  στα μη διασυνδεδεμένα νησιά _  παρότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο. Πάντως,  το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), εξετάζεται θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης