Η Ισπανία σχεδιάζει να εγκαταστήσει 1-3 GW πλωτών ανεμογεννητριών έως το 2030

Η Ισπανία σχεδιάζει να εγκαταστήσει 1-3 GW πλωτών ανεμογεννητριών έως το 2030

Η Ισπανία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους χερσαίους στόλους αιολικής ενέργειας στον κόσμο, αλλά τα παράκτια νερά της είναι πολύ βαθιά για να επιτρέψουν την εγκατάσταση στροβίλων

 

Η Ισπανία σκοπεύει να εγκαταστήσει πλωτές ανεμογεννήτριες στα βαθιά νερά στα ανοικτά των ακτών της, με χωρητικότητα παραγωγής 1 έως 3 gigawatts έως το 2030, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος την Τετάρτη 7/7/2021. Στα πλαίσια της μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους αξιοποίησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και ηλιακή.

Η Ισπανία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους χερσαίους στόλους αιολικής ενέργειας στον κόσμο, αλλά τα παράκτια νερά της είναι πολύ βαθιά για να επιτρέψουν την εγκατάσταση στροβίλων. Αναγνωρίζοντας το υψηλότερο κόστος κατασκευής πλωτών αιολικών πάρκων σε σύγκριση με τα σταθερά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ύδατα με βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων, η Ισπανία θα παρέχει έως 200 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη.
Οι προτάσεις είναι ανοιχτές για δημόσια διαβούλευση έως τον επόμενο μήνα.

Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο ανέφερε ότι η λιμενική υποδομή θα απαιτούσε επενδύσεις 500 εκατομμυρίων έως 1 δις. ευρώ για τη στήριξη τέτοιων έργων, τα οποία σε πιλοτικά στάδια περιελάμβαναν τη συναρμολόγηση των τεράστιων μερών στην ξηρά και τη μεταφορά τους στη θάλασσα. Η Iberdrola ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα πλωτό αιολικό πάρκο στην Ισπανία εάν εξασφαλίσει υποστήριξη από το ταμείο ανάκαμψης. Το αρχιπέλαγος των Καναρίων φιλοξενεί ήδη μερικά μικρότερα έργα, και ο ισπανικός όμιλος Repsol συνεργάστηκε με την πορτογαλική EDP για την εγκατάσταση 25 μεγαβάτ πλωτών στροβίλων στις ακτές του Ατλαντικού της Πορτογαλίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει επί του παρόντος περίπου 12 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων βυθού και στοχεύει να το αυξήσει σε τουλάχιστον 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050. Επιθυμεί να συμπληρώσει έως το 2050 επιπλέον 40 GW σε αιολικά, ηλιακά και άλλες τεχνολογίες που βασίζονται στην παλιρροιακή ενέργεια, την οποία η Ισπανία θα ερευνήσει επίσης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης