Ενέργεια

Προς αναζήτηση φόρμουλας συμβιβασμού Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ - Πάνω από 75 δολ/βαρέλι το brent

Προς αναζήτηση φόρμουλας συμβιβασμού Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ - Πάνω από 75 δολ/βαρέλι το brent
Tα ΗΑΕ έβαλαν φρένο στη συμφωνία του OPEC+

Σήμερα (5/7) θα συνεχιστούν οι άκαρπες συνομιλίες των περασμένων ημερών για Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ. Ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, κάλεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για «συμβιβασμό και λογική», με στόχο να εξασφαλιστεί η επίτευξη της συμφωνίας.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου brent διαπραγματεύεται στην περιοχή των 76 δολ. το βαρέλι.

Το story της διαμάχης

Όπως είναι γνωστό, τα ΗΑΕ έβαλαν φρένο στη συμφωνία του OPEC+, σύμφωνα με την οποία ψηφίστηκε η αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και την επέκταση των υπόλοιπων περικοπών έως το τέλος 2022, αντί τον Απρίλιο του 2022.

Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν χθες (4/7) , ότι υποστηρίζουν μία αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο, αλλά πρότειναν την αναβολή σε μία άλλη διάσκεψη της απόφασης για την παράταση της συμφωνίας διάθεσης της πετρελαϊκής παραγωγής. Τα ΗΑΕ υποστήριξαν ότι τα επίπεδα επί τη βάσει των οποίων αποφασίζονται οι μειώσεις, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν για κάθε παράταση.

Πηγές μάλιστα του ΟPEC+ δήλωσαν ότι τα ΗΑΕ υποστήριξαν ότι τα βασικά επίπεδα καθορίστηκαν πολύ χαμηλά από την αρχή, αλλά τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να το ανεχθούν αν η συμφωνία έληγε τον Απρίλιο του 2022. Τα ΗΑΕ έχουν φιλόδοξα σχέδια παραγωγής και έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητάς τους.

Oι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σύμφωνα με αναλυτές του Eurasia Group που μιλούν στο CNBC, πιστεύεται ότι η ομάδα παραγωγών πετρελαίου είναι ακόμα πιθανό να καταλήξει σε συμφωνία.

«Τα ΗΑΕ μπορεί να διαπραγματεύονται, αλλά είναι απίθανο να το πάνε μέχρι τέλους. Θέλουν να αποφύγουν τις μεγάλες εντάσεις αλλά και τις κατηγορίες για σαμποτάζ των συμφωνιών του OPEC+. Eπίσης, μια απόσυρση των ΗΑΕ από τον Οργανισμό θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση του Αμπού Ντάμπι με το Ριάντ. Επομένως, ο συμβιβασμός φαίνεται να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης