Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες η ανακύκλωση των λεπίδων ανεμογεννητριών - Τα σχέδια των «μεγάλων»

Σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες η ανακύκλωση των λεπίδων ανεμογεννητριών - Τα σχέδια των «μεγάλων»
Παρατηρείται μια σημαντική δραστηριοποίηση για την εύρεση λύσεων

Σε μια σημαντική ανακοίνωση με έντονο το περιβαλλοντικό αίσθημα, προχώρησε η Orsted χθες (3/6), γνωστοποιώντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των όλων των λεπίδων ανεμογεννητριών των αιολικών της πάρκων, όταν τεθούν εκτός λειτουργίας.

Η δανική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της πλειοψηφίας των αιολικών πάρκων σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ότι: «Είμαστε υπεύθυνοι για την εύρεση λύσεων στην πρόκληση της ανακύκλωσης λεπίδων».

Ο «πονοκέφαλος»

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι λεπίδες των ανεμογεννητριών αποτελούν μια σπαζοκεφαλιά για την βιομηχανία του κλάδου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πτερύγια από σύνθετα υλικά είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, με την Orsted να σημειώνει ότι οι «περισσότερες» λεπίδες, όταν παροπλιστούν, καταλήγουν στις χωματερές.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας τους, ο αριθμός των ανεμογεννητριών παγκοσμίως φαίνεται να αυξάνεται. Στόχος άλλωστε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η εγκατεστημένη ισχύς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να φτάσει τουλάχιστον 60 GW έως το 2030 και 300 GW μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εγκατέλειψε την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου 2020, επιθυμεί την υπεράκτια αιολική του ικανότητα να φτάσει τα 40 GW έως το 2030. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης να αυξήσουν σημαντικά την υπεράκτια αιολική τους ικανότητα αυτή τη δεκαετία. Επομένως, γίνεται αντιληπτό, γιατί το ζήτημα των στροβίλων είναι ακανθώδες.

Οι πράξεις των μεγάλων

Ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα προσπάθησαν να βρουν λύσεις στο ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2020, η Vestas δήλωσε ότι στοχεύει στην παραγωγή ανεμογεννητριών «μηδενικών αποβλήτων» έως το έτος 2040. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η GE Renewable Energy και η Veolia North America  υπέγραψαν μια «πολυετή συμφωνία» για την ανακύκλωση των λεπίδων που αφαιρέθηκαν από τις ανεμογεννήτριες στην ξηρά των ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι μια συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκού και βιομηχανικού κλάδου θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση προϊόντων από ίνες γυαλιού, μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από πτερύγια ανεμογεννητριών. Οι Orsted, Vestas και LM Wind Power - που αποτελούν μέρος της GE Renewable Energy - αποτελούν επίσης μέρος της κοινοπραξίας DecomBlades, μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση λεπίδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης