Νέο ενεργειακό «χτύπημα» 330 εκατ. δολ. της Lightsource BP στην Αυστραλία

Νέο ενεργειακό «χτύπημα» 330 εκατ. δολ. της Lightsource BP στην Αυστραλία
Η ηλιακή ενέργεια  θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας
Σχετικά Άρθρα

Ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 330 εκατ. δολ. έχει εξασφαλίσει η Lightsource BP, για την κατασκευή δύο νέων φωτοβολταϊκών στη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Μετά την τεράστια αγορά χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας 9 GW στις ΗΠΑ, η Lightsource BP δήλωσε ότι το West Wyalong (90 MW) στη NSW και το Woolooga (176 MW) στο Queensland θα ξεκινήσουν την κατασκευή και θα ολοκληρωθούν στα μέσα του επόμενου έτους. Επίσης, το πακέτο χρηματοδότησης εξασφαλίστηκε από την Westpac της Αυστραλίας και τους διεθνείς δανειστές EDC, ING και Intesa Sanpaolo.

«Η ηλιακή ενέργεια  θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας και η Westpac ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Lightsource bp για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Anthony Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Westpac Institutional Bank. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας NSW, Adam Pegg τα δύο νέα έργα της Lightsource BP δείχνουν τις ηγετικές της τάσεις της εταιρείας στην αγορά ηλιακής ενέργειας, στο πλαίσιο της εισόδου νέων παικτών που αναζητούν αγοραστές για περιουσιακά στοιχεία της Αυστραλίας.

«Παρόλο που ο COVID-19 έχει διαταράξει το ενεργειακό τοπίο, είμαστε περήφανοι που μπορούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή και να ολοκληρώσουμε τη χρηματοδότηση δύο μεγάλων ηλιακών έργων χωρίς βάση επιδοτήσεων, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της ηλιακής ενέργειας ως βιώσιμη λύση» συμπλήρωσε ο Pegg.

Tέλος, η φιλοδοξία του Κουίνσλαντ να έχει το 50% της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και η δέσμευση της Νέας Νότιας Ουαλίας να κατασκευάσει 12 GW καθαρής ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια, απελευθερώνει πολλές ευκαιρίες ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών της Αυστραλίας.

Το ελληνικό αποτύπωμα


Η Lightsource bp, μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων ηλιακής ενέργειας συνεχίζει την επέκταση της με δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά.

Η εταιρία κατοχύρωσε 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, «κλειδώνοντας» σε μία μέση τιμή των 38.5 € ανά MW. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν ένα μέρος από τα 640ΜW έργων που θα εξαγοράσει η Lightsource bp από την Kiefer TEK, κάτι που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και επενδυτές ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Η Ελλάδα γίνεται πλέον μια στρατηγική αγορά για την Lightsource bp, η οποία  έχει παρουσία σε 3 ηπείρους και 14 χώρες με ένα χαρτοφυλάκιο εκτελεσμένων έργων ισχύος 3,5GW και υπό εκτέλεση διεθνή έργα δυναμικότητας 20GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης