Ενέργεια

Saudi Aramco: «Άλμα» στα καθαρά κέρδη κατά 30% στα 21,7 δισ. δολ. το α΄τρίμηνο

Saudi Aramco: «Άλμα» στα καθαρά κέρδη κατά 30% στα 21,7 δισ. δολ. το α΄τρίμηνο
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 21,7 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα 16,6 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο

Αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε η Saudi Aramco, σε ένα σημάδι της συνεχούς ανάκαμψης στην πετρελαϊκή αγορά από την κατάρρευση του προηγουμένου έτους που είχε οδηγήσει τη μείωση κατά το ήμισυ των κερδών στο σύνολο της χρήσης, αναμεταδίδει το CNBC.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας τόνισε πως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 21,7 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα 16,6 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα, οι αναλυτές έκαναν λόγο για 17,24 δισ. δολάρια, παρά τη χαμηλότερη πετρελαϊκή παραγωγή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Σημαντικό στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι το γεγονός ότι τα εν λόγω στοιχεία προσεγγίζουν τα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου το 2019, που είχαν φτάσει στα επίπεδα των 22,2 δις. δολ.

Βελτίωση

Τα κέρδη αντιπροσωπεύουν το δραματικά βελτιωμένο κλίμα για τις αγορές πετρελαίου, από το α΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν η Aramco είχε ανακοινώσει πτώση 25% στο τρίμηνο, όταν αντιμετώπιζε τις πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας και τη μείωση της ζήτησης παγκοσμίως.

Οι ταμειακές ροές στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 18,3 δισ. Δολάρια, υψηλότερα από τα 15 δισ. Δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Η Aramco, όπως και οι παγκόσμιοι συνεργάτες της, κινείται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον τιμών πετρελαίου και απρόβλεπτη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η εταιρεία περιέγραψε το 2020 ως «την πιο δύσκολη χρονιά» στην ιστορία της, και τώρα επωφελείται από την ανάκαμψη στις αγορές πετρελαίου, με τις διεθνείς τιμές του αργού Brent να διπλασιάζουν περίπου αυτές που ήταν αυτή τη φορά πέρυσι. Τα περιθώρια διύλισης και χημικών αρχίζουν επίσης να βελτιώνονται.

Τέλος, την αισιοδοξία του εξέφρασε ο ρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, τονίζοντας ότι: «Η δυναμική που προσφέρει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει ενισχύσει τις αγορές ενέργειας. Δεδομένων των θετικών ενδείξεων για τη ζήτηση ενέργειας το 2021, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι ότι έρχονται καλύτερες ημέρες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης