Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall: Ελαφρά διόρθωση μετά την FED - Κέρδη 3,35% για τον S&P 500 Energy sector

Wall: Ελαφρά διόρθωση μετά την FED - Κέρδη 3,35% για τον S&P 500 Energy sector

H FED δεν αλλάζει την πολιτική της

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street την Τετάρτη 28/4/2021 καθώς ο S&P 500 ενισχύθηκε ελαφρώς αγγίζοντας ένα ακόμη ρεκόρ, αφού η Federal Reserved άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα και ξεκαθάρισε ότι θα διατηρήσει την ίδια νομισματική πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα παρά την ενδυνάμωση της οικονομίας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, που είναι προσωρινός.


Ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 161,59 μονάδες ή 0,48% στις 33.823,34 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,05% στις 4.184 μονάδες καταγράφοντας ρεκόρ εντός της ημέρας.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 3,35% στις 377,80 μονάδες
Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε οριακά κατά 0,28% στις 14.051 μονάδες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την διήμερη συνάντηση την Τετάρτη, όπου άφησε τα επιτόκια  μηδενικά.
Η Fed αναβάθμισε την εκτίμησή της για την οικονομία και αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται προσωρινά. «Εν μέσω προόδου όσον αφορά τους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί», ανέφερε η Fed σε ανακοίνωση.
«Με τον πληθωρισμό να τρέχει σταθερά κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, η τράπεζα θα επιδιώξει να επιτύχει νούμερο πάνω από 2% για σταθερό χρονικό διάστημα πριν κάνει την οποιαδήποτε κίνηση. Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα », ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε στο υψηλότερο σημείο της ημέρας μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Fed Jerome Powell σε συνέντευξη Τύπου ότι θα χρειαστεί χρόνο πριν επιτευχθούν οι στόχοι της Fed.
Ο Powell είπε επίσης ότι δεν είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε για tapering.

Αναλυτικά οι θέσεις της FED:

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια αναφοράς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed).
Παράλληλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν την επιθυμία να αφήσουν αμετάβλητο το μείγμα πολιτικής μεσοπρόθεσμα, παρότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια υπερθέρμανσης.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) άφησε το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο εύρος 0% έως 0,25% ενώ παράλληλα διατήρησε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα.
«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τους εμβολιασμούς και ισχυρή υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενίσχυσαν τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, δίνοντας ώθηση στην απασχόληση.
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, εποχικούς παράγοντες» αναφέρει η Fed.
Σημειώνεται πως πριν από την απόφαση που ελήφθη, ελάχιστοι «έβλεπαν» πως η Fed θα μπορούσε να αλλάξει ρότα.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, είχε δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2022.
Ο Jerome Powell επανέλαβε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν έως ότου η οικονομία πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.
Ως προϋποθέσεις εννοεί την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, αφού πρώτα τα ξεπεράσει.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις αγορές παραμένουν σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο μιας απροσδόκητης αλλαγής στην πολιτική της Fed.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:


https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/558807/fed-paramenoun-ta-midenika-epitokia-para-ta-entona-simadia-oikonomikis-anakampsis-stis-i

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης