Ενέργεια

Συνομιλίες του Ριάντ για την πώληση ποσοστού 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Saudi Aramco

Συνομιλίες του Ριάντ για την πώληση ποσοστού 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Saudi Aramco
«Γρίφος» η εταιρεία και η χώρα προέλευσής της

Συνομιλίες διεξάγει το Ριάντ με μια ηγετική ενεργειακή εταιρία για την πώληση του 1% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.

Tα λόγια αυτά ανήκουν στον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας στα τέλη του 2019, έχει σοβαρό ενδεχόμενο να πωλήσει περισσότερες μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων σε ξένους επενδυτές, εντός του επόμενου έτους ή της επόμενης διετίας.

«Δεν θέλω να μοιράζω υποσχέσεις, αλλά υπάρχει μια συζήτηση για την απόκτηση μεριδίου 1% από μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία ενέργειας. Πρόκειται για μια σπουδαία κίνηση, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις της Aramco στη χώρα όπου εδρεύει αυτή η εταιρεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας, ο οποίος βέβαια δεν έδωσε πιο διευκρινιστικές πληροφορίες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της Aramco το 2019 χαρακτηρίστηκε ως ένας σημαντικός πυλώνας του προγράμματος οικονομικής διαφοροποίησης, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Aramco συγκέντρωσε κεφάλαια 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της, ενώ αργότερα πώλησε περισσότερες μετοχές, για τη συγκέντρωση συνολικών κεφαλαίων 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα έσοδα από την προσφορά αυτών των μετοχών μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) που αποτελεί το όχημα επιλογής του πρίγκιπα Μοχάμεντ για τη μετεξέλιξη της οικονομίας του βασιλείου και τη διαφοροποίησή της από τα πετρελαϊκά έσοδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης