Διεθνή

Στην Κύπρο η Rosatom για επαφές σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου στην Τουρκία

Στην Κύπρο η Rosatom για επαφές σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου στην Τουρκία
Η Κυπριακή Βουλή έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, λόγω κυρίως του κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή.
Στην Κύπρο βρίσκονται εκπρόσωποι της Ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας, για συναντήσεις με διάφορους φορείς έτσι ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες, σχετικά με τους κινδύνους που ενδεχομένως να υπάρχουν από την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού, όπως μεταδίδει ο Κυπριακός τ/σ «Σίγμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα», η Ρωσική εταιρεία θα έχει συνάντηση την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Παράλληλα, επεδίωξε συνάντηση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ωστόσο η Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου δήλωσε στο Sigmalive, ότι από τη στιγμή που η Βουλή έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, λόγω κυρίως του κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή, η Επιτροπή θεώρησε, ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να δεχθεί την εν λόγω εταιρεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο νησί η εν λόγω εταιρεία, καθώς το 2015 είχε επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία, η οποία έκανε παρουσίαση στο υπουργείο Ενέργειας σε σχέση με πρόγραμμα δημιουργίας μικρών πυρηνικών μονάδων στην Κύπρο, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο νησί, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.
Αντιδράσεις για τη δημιουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου δεν υπάρχουν μόνο από πλευράς ελληνοκυπρίων, καθώς το 2015 σε δηλώσεις του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί τόνιζε, ότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για την περιοχή και την ανθρωπότητα η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη, που βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης