Ενέργεια

Saudi Aramco: "Έκρυψε" κατά 50% τις εκπομπές αερίων το 2019 σύμφωνα με το Bloomberg Green

Saudi Aramco:

 Προχώρησε σε αναθεώρηση τον Μάρτιο του 2021 καταγράφοντας αύξηση 23%

 

Οι εταιρείες πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση για μείωση των εκπομπών. Αυτή η διαδικασία ξεκινά με την αποκάλυψη ολόκληρου του αποτυπώματος άνθρακα, έτσι ώστε οι επενδυτές και το κοινό να έχουν γνώση.

Νωρίτερα φέτος, ανάλυση του Bloomberg Green έδειξε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, η Saudi Aramco, υποτίμησε τις εκπομπές της έως και 50%.
Οι γνωστοποιήσεις της εταιρείας για το 2019 περιελάμβαναν αποκλειστικά περιουσιακά στοιχεία που ήταν στη Σαουδική Αραβία, παραλείποντας ορισμένα περιουσιακά στοιχεία υψηλών εκπομπών στο εξωτερικό.

Σε απάντηση, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις αναφορές της.

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της τον Μάρτιο, η Aramco αναθεώρησε τις εκπομπές της το 2019 από 57,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε 71 εκατομμύρια τόνους.
Πρόκειται για αύξηση κατά 23%, την οποία η εταιρεία απέδωσε στην προσθήκη εκπομπών από τρία πλήρη περιουσιακά στοιχεία στη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η εταιρεία ανέφερε 67 εκατομμύρια τόνους εκπομπών πέρυσι το 2020, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2019, επειδή η πανδημία μείωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς, ωστόσο, δείχνει ότι η Aramco έχει ακόμη πολύ δρόμο για να διασφαλίσει ότι οι γνωστοποιήσεις εκπομπών ταιριάζουν με εκείνες άλλων εταιρειών πετρελαίου όπως η Royal Dutch Shell Plc και η Chevron Corp.
Η Aramco αναγνώρισε στην ετήσια έκθεσή της για το 2020 ότι οι εκπομπές από δύο πλήρως εξοπλισμένα περιουσιακά στοιχεία δεν συμπεριλήφθηκαν.
«Το εργοστάσιο φυσικού αερίου Fadhili και το διυλιστήριο Jazan δεν λειτουργούσαν πλήρως», ανέφερε σε ανακοίνωση προσθέτοντας ότι θα αρχίσει να υπολογίζει αυτές τις εγκαταστάσεις στην έκθεση του 2021.

Περιουσιακά στοιχεία

Η εταιρεία επίσης θα αποκαλύψει εκπομπές μόνο από περιουσιακά στοιχεία για τα οποία έχει λειτουργικό έλεγχο.
Αυτό σημαίνει τον αποκλεισμό των περισσότερων κοινοπραξιών τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και σε όλο τον κόσμο.
Αυτά περιλαμβάνουν πολλά διυλιστήρια και χημικές μονάδες που θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 28 εκατομμύρια τόνους στο απόθεμα άμεσων εκπομπών με βάση το μερίδιο ιδιοκτησίας της Aramco, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι γνωστοποιήσεις της Aramco μέχρι στιγμής έχουν αποκαλύψει μόνο τις εκπομπές πεδίων 1 και 2, οι οποίες προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων για τη λειτουργία των εργασιών της ή από την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των κτιρίων της.

Eκπομπές Scope 3

Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τις εκπομπές Scope 3 που δημιουργούνται όταν οι πελάτες καίνε τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση του Bloomberg, οι εκπομπές Scope 3 της Aramco ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια τόνους, ποσοστό που υπερβαίνει το 4% όλων των παγκόσμιων εκπομπών.
Ακόμη και η Exxon Mobil Corp., η οποία ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών επειδή δεν που δεν αποκάλυπταν στοιχεία του Scope 3, άρχισε να τις αναφέρει νωρίτερα φέτος.

Η Aramco ανακοίνωσε ότι «σκοπεύει να διατηρήσει το ιστορικό της με ένα από τα χαμηλότερα ίχνη άνθρακα στον ανάντη τομέα και μία από τις χαμηλότερες εντάσεις μεθανίου στη βιομηχανία».
Πρόσθεσε επίσης ότι «η Aramco έχει μια σαφή πορεία για να αυξήσει τις λεπτομέρειες της αποκάλυψης εκπομπών.»
Παρόλο που μπορεί να είναι αλήθεια ότι η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία παράγει τις λιγότερες εκπομπές ανά βαρέλι, οι ελλιπείς γνωστοποιήσεις της εταιρείας καθιστούν δύσκολη τη σύγκριση των διαπιστευτηρίων άνθρακα του γίγαντα πετρελαίου με τους ανταγωνιστές της της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης