Ενέργεια

Iberdrola και Enel δείχνουν το δρόμο στους μεγάλους «παίκτες» του πετρελαίου για την ενεργειακή μετάβαση

Iberdrola και Enel δείχνουν το δρόμο στους μεγάλους «παίκτες» του πετρελαίου για την ενεργειακή μετάβαση
Στόχος των δύο κολοσσών τα 215 GW ως το 2030

Σημαντικές και μεθοδευμένες κινήσεις έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Ευρώπης Enel και Iberdrola, για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.Οι ευρωπαϊκοί γίγαντες πετρελαίου, όπως η BP, η Royal Dutch Shell και η Total, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να οικοδομήσουν τις επιχειρήσεις τους και να αποκτήσουν το προφίλ των προμηθευτών καθαρής ενέργειας.

Το θετικό πρόσημο

Η μετατροπή των δύο εταιρειών σε παγκόσμια πράσινα assets βοήθησε στην αύξηση των κερδών και των τιμών των μετοχών τους παράγοντας μετρητά και μερίσματα παρά την παγκόσμια πανδημία. Τα τελευταία δύο χρόνια οι μετοχές τους αυξήθηκαν στα ύψη καθώς οι επενδυτές μετατοπίστηκαν από τα αποθέματα πετρελαίου για να αγοράσουν σε επιχειρήσεις που ένιωθαν ότι είχαν το οικονομικό υπόβαθρο και τα σετ δεξιοτήτων για να οδηγήσουν την επιταχυνόμενη μετάβαση ενέργειας.

Η Enel και η Iberdrola έχουν δημιουργήσει καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα σε βασικές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λατινική Αμερική. Στην παρούσα φάση στόχος είναι τα 215 GW έως το 2030 - αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρωπαϊκά σπίτια, βάσει εκτίμησης από την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Άλλες κορυφαίες πράσινες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έχουν επίσης επωφεληθεί από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα περιλαμβάνουν τον γίγαντα αιολικής και ηλιακής ενέργειας NextEra Energy στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Orsted της Δανίας.

Το έναυσμα

Ακόμα και πριν από την ένταξή του στην Enel στα τέλη του αιώνα, ο CEO της Εnel, Francesc  Starace πίεζε τις εταιρείες που συνδέονται με το πετρέλαιο και τον άνθρακα να στραφούν σε στροβίλους αερίου που ρυπαίνουν λιγότερο. «Μου άρεσε η βιώσιμη πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το γεγονός ότι συνεχίζεις να ξαναχρησιμοποιείς την ίδια ενέργεια από τον ήλιο. Το σημείο καμπής για την Enel ήταν η δημιουργία της Enel Green Power (EGP) το 2008» ανέφερε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Iberdrola, Ignacio Galan, ξεκίνησε την απεξάρτηση από τον άνθρακα και το πετρέλαιο όταν πήρε το τιμόνι στη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της Ισπανίας το 2001.

Άρχισε να κλείνει τους σταθμούς παραγωγής καυσίμου - 3,2 GW παροπλισμού μέχρι το 2012 - και έκλεισε τα δύο τελευταία εργοστάσια παραγωγής καυσίμου της εταιρείας το 2020. Ταυτόχρονα, η Iberdrola αύξησε τις δαπάνες της για την κατασκευή ανανεώσιμων εγκαταστάσεων, κυρίως αιολικών πάρκων, στην Ισπανία από 352 εκατομμύρια ευρώ το 2001 σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2004.

Η εταιρεία συμβούλων Rystad Energy προβλέπει  ότι οι γίγαντες του πετρελαίου έχουν πολύ δρόμο για να ανταποκριθούν στις μεγάλες φιλοδοξίες των ΑΠΕ όσον αφορά την ικανότητα, παρά τον φιλόδοξο στόχο τους. Μέχρι το 2035, εκτιμά ότι η Enel θα συνεχίσει να έχει ηγετική θέση ακολουθούμενη από τις Iberdrola και NextEra.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης