Επιχειρήσεις

Γιατί η ΡΑΕ καταφεύγει σε συνδρομή συμβούλου για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Γιατί η ΡΑΕ καταφεύγει σε συνδρομή συμβούλου για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Η ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης παραμένει αβέβαιη, ενώ υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας του μνημονίου που προβλέπει 100% πώληση του ΑΔΜΗΕ
Πίεση χρόνου, αλλά και διευκρινήσεις σε σημεία της έρευνας που διεξάγει η ΡΑΕ προκειμένου να δώσει την έγκρισή της, στην αναγκαία από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ διαπιαστώνονται ενόψει της μεταβίβασης του 24% στην κινεζική  Stade Grid.
Η αρμόδια Αρχή μάλιστα έχει καταφύγει μάλιστα στη συνδρομή συμβούλου για την επιτάχυνση και διευκρίνηση ορισμένων σημείων, η επιλογή του οποίου αναμένεται μάλιστα σήμερα 10/3.
Ένα από τα σημεία που χρήζουν διερεύνησης έχει να κάνει με το κατά πόσο αντίκειται στους κανόνες του τρίτου ευρωπαϊκού πλαισίου αφορά τη συμμετοχή της Stade Grid στον Ιταλικό Διαχειριστή Δικτύου (ΤΕRΝΑ), αλλά και το ενδεχόμενο πιθανής συμμετοχής σε ισπανική εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρισμού.
Η ΡΑΕ έχει ενημερώσει εδώ και ένα μήνα την ΕΕ για την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει επικοινωνία για την μέχρι τώρα εξέλιξη με στόχο των συντονισμό των δύο φορέων για μια ασφαλή κατάληξη στο θέμα της πιστοποίησης.
Η κοινοτική Οδηγία ανησυχεί για τις τρίτες χώρες όταν έχουν πλειοψηφία για λόγους ασφάλειας και εφοδιασμού.
Εδώ όμως μιλάμε για 24%.
Ανησυχεί επίσης την Επιτροπή όταν η ίδια η εταιρία είναι και στον διαχειριστή και στην παραγωγή η προμήθεια όπως συνέβη στην Πορτογαλία.
Το γεγονός ότι στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ η State Grid είναι στον Ιταλό διαχειριστή δηγμιουργεί συνέργειες.
Είναι θετικό.Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και στο market coupling.

Εντός του Μαρτίου η ολοκλήρωση της έρευνας

Μέχρι το τέλος του μηνός η ΡΑΕ υπολογίζει ότι θα έχει ολοκληρώσει την έρευνά της και θα είναι σε θέση να αποστείλει στην Κομισιόν την κατ’ αρχήν πιστοποίηση για να πάρει την απάντησή της και να προχωρήσει στη συνέχεια στην οριστική, η οποία επίσης θα πρέπει να σταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ προς έγκριση.
Η έγκριση από την ΕΕ θα δώσει και το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΔΕΗ - Stade Grid και παράλληλα του σχεδίου απόσχισης από την ΔΕΗ.
Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης παραμένει αβέβαιη και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας του μνημονίου για 100% πώληση του ΑΔΜΗΕ υπαρκτό.
O προβληματισμός σε αυτό το στάδιο, αλλά και η αγωνία παράλληλα συνδέεται με το κατά πόσο η περίπτωση της Stade Grid μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ σαν και αυτή τoυ ΔΕΣΦΑ - Socar, με τους αρμοδίους πάντως να δίνουν λίγες πιθανότητες χωρίς ωστόσο να το αποκλείουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης