Ενέργεια

Απώλειες πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 60 δολ. το αργό στα 64 δολ. το Brent

Απώλειες πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 60 δολ. το αργό στα 64 δολ. το Brent

Πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και την άνοδο των αποθεμάτων

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη 18/3/2021 λόγω του ισχυρότερου δολαρίου, της αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ και το βάρος της παντοδύναμης πανδημίας COVID-19.

Περί τις 19:50 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 5,28%, στα 64,41 $ το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κατέγραφε απώλειες 5,54%, στα 61,02 $.

Η πέμπτη ημέρα πτώσης σηματοδοτεί επίσης το μεγαλύτερο σερί απωλειών για το WTI από τον Φεβρουάριο του 2020 και για το Brent από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Αυτό καταγράφει επίσης απώλεια και τα δύο συμβόλαια πάνω από 8% από τις 8 Μαρτίου, όταν ο Brent αυξήθηκε στα 71,38 $ το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020 και το WTI αυξήθηκε στα 67,98 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο ενεργειακός παρατηρητής με έδρα το Παρίσι δεν αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εισέλθουν σε ένα supercycle ή μια παρατεταμένη περίοδο όπου οι τιμές θα αυξηθούν πολύ πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση τους.

Αποθέματα

Το αρνητικό συναίσθημα ξεκίνησε από αμφιβολίες στην Ευρώπη σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca και συνεχίσθηκε με την αύξηση περίπου 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ », δήλωσε η Louise Dickson, της Rystad Energy.
Τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες μετά από τον έντονο κρύο καιρό στο Τέξας και το κεντρικό τμήμα της χώρας τον Φεβρουάριο που οδήγησε σε κλείσιμο τα διυλιστήρια.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) την Τετάρτη.

Οι traders εκτιμούν ότι αυτά τα αποθέματα θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο τώρα που το WTI στις 12 Μαρτίου άλλαξε από υστέρηση σε contango, όπου ο πρώτος μήνας είναι φθηνότερος από τον δεύτερο μήνα. «Το Contango είναι bearish επειδή ενθαρρύνει (τις εταιρείες) να αποθηκεύουν αργό πετρέλαιο και να το πωλούν περαιτέρω κάτω από την καμπύλη με κέρδος», δήλωσε ο Bob Yawger, της Mizuho στη Νέα Υόρκη.

Aσφάλιστρο

Εν τω μεταξύ, το ασφάλιστρο πρώτου μήνα του Brent έναντι του δεύτερου μήνα ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η απότομη άνοδος της αξίας του δολαρίου μετά τη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συνέβαλε επίσης στην πώληση του πετρελαίου. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
"Η χθεσινή συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε ώθηση στις μετοχές ... Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί", αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga. Η επιβράδυνση σε ορισμένα προγράμματα εμβολιασμού και η προοπτική περισσότερων περιορισμών για τον έλεγχο του κορωναϊού, εν τω μεταξύ, έχουν μετριάσει τις προσδοκίες για ανάκαμψη στη χρήση καυσίμων.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια αύξηση της προσφοράς σήμαινε ότι η διάθεσή στα εμβόλια θα ήταν πιο αργή από ό, τι αναμενόταν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά αναμένει ότι οι παραδόσεις θα αυξηθούν από τον Μάιο.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν τη χρήση του AstraZeneca λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης