Ενέργεια

Ενώνουν τις δυνάμεις του Total και Microsoft - Τι ετοιμάζουν σε καινοτομίες

Ενώνουν τις δυνάμεις του Total και Microsoft - Τι ετοιμάζουν σε καινοτομίες
Ενδιαφέρουσες οι ενεργειακές και κλιματικές δεσμεύσεις των δύο εταιρειών
Σχετικά Άρθρα

Η Total και η Microsoft συμφώνησαν να συνεργαστούν ως στρατηγικοί εταίροι για να υποστηρίξουν την πρόοδο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η συνεργασία έχει πολλά σκέλη και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα «εξερευνήσουν και θα καινοτομήσουν από κοινού σε τομείς που επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια καθαρή οικονομία με μηδενικό άνθρακα.

Οι δεσμεύσεις

Η Microsoft έχει δεσμευτεί δημόσια να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025, ενώ η Total φιλοδοξεί να φτάσει τα 35 GW ανανεώσιμης ηλεκτρικής χωρητικότητας το 2025 και στη συνέχεια σχεδόν 100 GW το 2030. Η Total θα βοηθήσει τη Microsoft να εξασφαλίσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPA).

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο Stéphane Michel ανέλαβε την ηγετική θέση του νέου προέδρου της Total στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, δεδομένης  της νέας φιλόδοξης στρατηγικής του γαλλικού κολοσσού στην «πράσινη» ενέργεια. Ο Michel αντικαθιστά τον προηγούμενο αρχηγό ανανεώσιμων πηγών Philippe Sauquet, ο οποίος συνταξιοδοτείται. Ο Michel, ο οποίος εντάχθηκε στην Total το 2005 και πριν από αυτό ήταν σύμβουλος ενέργειας στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, θα διευθύνει την Total στις ΑΠΕ, με εντολή από τον CEO του ομίλου Patrick Pouyanné. Ο γαλλικός όμιλος θέλει να χτίσει μια ακαθάριστη βάση ανανεώσιμων πηγών 100 GW έως το 2030, προσεγγίζοντας τα δεδομένα των κορυφαίων Iberdrola και Enel. Μάλιστα, σκοπεύει να αλλάξει το όνομά της σε TotalEnergies για να υπογραμμίσει τις φιλοδοξίες της και να γίνει ένας ενεργειακός παράγοντας ευρείας βάσης.

Ως μέρος των στόχων της για τη βιωσιμότητα, η Microsoft στοχεύει να εξαλείψει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο ντίζελ έως το 2030. Η Total, μέσω της θυγατρικής της Saft, θα υποστηρίξει τη Microsoft στην ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου χάρτη πορείας για λειτουργίες χωρίς ντίζελ. Η Microsoft θα αξιολογήσει την καταλληλότητα διαφόρων τεχνολογιών Total για το χαρτοφυλάκιο ενεργειακών εφεδρικών ενεργειακών πόρων.

8768768.jpg

Διεύρυνση συνεργασίας

Παράλληλα, η Microsoft και η Total δημιούργησαν μια συνεργασία για να αξιολογήσουν τη μακροπρόθεσμη σκοπιμότητα ανάπτυξης μεγάλων μπαταριών ως εφεδρική ισχύ για κρίσιμες υποδομές. Αυτή η αξιολόγηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Saft.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne δήλωσε: «Η ταχεία ανάπτυξη της Total και της Microsoft στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης τους φέρνει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και για τις δύο εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Δεσμευόμαστε να φέρουμε την τεχνογνωσία μας με την πώληση πράσινου ηλεκτρικού ρεύματος για να υποστηρίξουμε τη Microsoft στην επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βασιστούμε στις λύσεις cloud και AI της Microsoft για να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella είπε: «Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου. «Η στρατηγική μας συνεργασία με την Total θα εφαρμόσει την ολοκληρωμένη ισχύ των πλατφορμών cloud της Microsoft για να επιταχύνει τη μετάβαση της Total σε νέες ενέργειες και να επιτύχει τους στόχους της αειφορίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης