Ενέργεια

Κλείνει τον Μάρτιο ο διαγωνισμός για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαϊδας

Κλείνει τον Μάρτιο ο διαγωνισμός για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαϊδας
Η διάρκεια της σύμβασης με τον μειοδότη θα είναι 18 μήνες και θα αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς θερμότητας
Προχωρεί ο διαγωνισμός για τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5. Στις 12 Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για τον αγωγό σύνδεσης ενώ στις 18 Μαρτίου θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι.
Το έργο, προϋπολογισμού 19,7 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ (σύνολο 24,4 εκατ. ευρώ) έχει προκηρυχθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας Δήμου Εορδαίας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.).
Σύμφωνα με τους όρους της δημοπράτησης, η διάρκεια της σύμβασης με τον μειοδότη είναι 18 μήνες και αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού και την πλήρη εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς θερμότητας για την διασύνδεση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V της Δ.Ε.Η.
Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς και ίδιους πόρους, εκ των οποίων τα 19,7 εκατ. ευρώ (15,9 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και 4,96 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική συμμετοχή ( 4 εκατ.ευρώ συν ΦΠΑ).

H υποκατάσταση του Αμυνταίου

Η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα είναι η μόνη που θα παραμείνει σε λειτουργία μετά το 2023, από το λιγνιτικό δυναμικό της εταιρίας. Έως το 2028 θα λειτουργεί με λιγνίτη, ενώ στη συνέχεια, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ θα χρησιμοποιεί άλλο καύσιμο φιλικότερο για το περιβάλλον.
Έχει εξεταστεί η λύση των βιοκαυσίμων και του φυσικού αερίου, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Ας σημειωθεί ότι, για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής του Αμυνταίου, όπου ο ηλεκτροπαραγωγικός λιγνιτικός σταθμός έχει αποσυρθεί, τέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 σε δοκιμαστική λειτουργία νέα διπλή μονάδα τηλεθέρμανσης, έργο που είχε αναλάβει η Ελλάκτωρ. Οι μονάδες έχουν ισχύ 15 MWh η κάθε μία και λειτουργούν με μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη.
Δεδομένου του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, έχει ανακοινωθεί ένα ακόμα έργο τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, που αφορά στην προμήθεια και την εγκατάσταση δύο λεβήτων θέρμανσης νερού με ηλεκτρόδια υψηλής τάσης, συνολικής θερμικής ισχύος 80MW. Οι ηλεκτρικοί λέβητες, κόστους της τάξης των 4 εκατ. ευρώ ο καθένας, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, απ’ όπου τροφοδοτείται με θερμό ατμό η τηλεθέρμανση της πόλης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης