Ενέργεια

Μεξικό: Νέος κανονισμός για τον περιορισμό των ιδιωτικών εισαγωγών καυσίμων

Μεξικό: Νέος κανονισμός για τον περιορισμό των ιδιωτικών εισαγωγών καυσίμων
Άδειες εισαγωγής για πέντε χρόνια

Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει εκδώσει νέους κανονισμούς για τον δυνατότητα των ιδιωτικών εταιρειών να εισάγουν καύσιμα, σύμφωνα με διάταγμα , περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η κίνηση μπορεί να ωφελήσει αδικαιολόγητα την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos Mexicanos (Pemex).

Οι κανόνες, που εκδόθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας και έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador να θέσει τέρμα στις εισαγωγές καυσίμων και να καταστήσει το Μεξικό ανεξάρτητο από το πετρέλαιο.

Μεταξύ των αλλαγών που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης το Σάββατο, το υπουργείο Ενέργειας θα προσφέρει τώρα άδειες εισαγωγής για πέντε χρόνια και όχι 20 χρόνια.

Ο αναλυτής πετρελαίου Gonzalo Monroy ανέφερε στο Twitter, ότι το μέτρο φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να κλείσει την αγορά και τελικά να την αφήσει στα χέρια του Pemex. Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή του Μεξικού Cofece επέκρινε έντονα ένα σχέδιο πρότασης για το νέο κανονισμό και προέτρεψε το υπουργείο οικονομίας να προβεί σε περαιτέρω ανάλυση.

Η Cofece ανέφερε σε ψήφισμά της την περασμένη εβδομάδα ότι ο περιορισμός των αδειών θα μειώσει τα κίνητρα για επενδύσεις, ενώ «επιβεβαιώνει ξανά ... τη δεσπόζουσα θέση της Pemex». Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να υποστούν λιγότερες επιλογές εφοδιασμού.

"Το σχέδιο θα εμπόδιζε σοβαρά ... τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην εμπορευματοποίηση προϊόντων πετρελαίου", δήλωσε ο Cofece. Ο Lopez Obrador έχει καταστήσει την αναβίωση της Pemex κορυφαία προτεραιότητα, εν μέρει με περισσότερο έλεγχο της ενεργειακής πολιτικής και παραβιάζοντας τον στόχο της τελευταίας κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την Pemex με ίσους όρους όπως τους νέους ιδιώτες και ξένους επενδυτέςστην αγορά.

Ο αριστερός ηγέτης προσπάθησε αντ 'αυτού να ευθυγραμμίσει τις ρυθμιστικές αρχές με το ευρύτερο σχέδιό του για την ενίσχυση της προβληματικής Pemex, η οποία έχει υποστεί χρόνιες απώλειες, και τον Απρίλιο έχασε την πιστοληπτική της βαθμολογία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης