Περιβάλλον

Ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος από τα λατομεία άμμου στο Μπαγκλαντές

Ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος από τα λατομεία άμμου στο Μπαγκλαντές
30 λατομεία άμμου απειλούνται στo Habiganj

Ο Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Δικηγόρων του Μπαγκλαντές (BELA) εξέδωσε πρόσφατα νομικές ανακοινώσεις σε 20 διαφορετικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, προτρέποντάς τους να σώσουν το περιβάλλον με αποτέλεσμα να σταματήσουν την παράνομη εξόρυξη άμμου στην Upazilas του Habiganj. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ενδιαφερόμενες αρχές δεν έλαβαν μέτρα κατά την παράνομη πράξη, ούτε απάντησαν στην ειδοποίηση, ανέφεραν αξιωματούχοι της BELA.

H BELA στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου από τον δικηγόρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Sayed Ahmed Kabir, κάλεσε τους ερωτηθέντες να προστατεύσουν το περιβάλλον αφαιρώντας 30 λατομεία άμμου και 23 πυρίτια - από τον επίσημο κατάλογο των μισθωτών στο Sadar, Bahubal, Chunarughat και Madhabpur upazilas στο Habiganj.

Εάν δεν λάβουν μέτρα κατά τη μη προγραμματισμένη και παράνομη εξόρυξη άμμου από τις περιοχές, η BELA θα λάβει νομική δράση εναντίον τους, ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Η περιβαλλοντική καταστροφή της γεωργικής γης

Μεγάλοι κρατήρες παρατηρήθηκαν σε γεωργικές εκτάσεις σε περιοχές του χωριού Daragaon του Chunarughat όπου δημιουργήθηκαν διάφοροι τύποι εξοπλισμού για την εξαγωγή πυριτικής άμμου. Κάτοικος του χωριού Saddam Mia ανέφερε ότι οι εξοπλισμοί δημιουργήθηκαν με τις επιρροές ντόπιων για την εξαγωγή άμμου από γεωργικές εκτάσεις.

Η γεωργική γη, καθώς και οι λόφοι γύρω από τις περιοχές εξόρυξης κινδυνεύουν τώρα, καθώς οι κρατήρες σκάβονται τόσο βαθιά όσο 30 έως 35 πόδια, δήλωσε ένας χωρικός, ο Rafiq Mia. Ο Shah Shaheda Akhtar, συντονιστής του τμήματος Sylhet, δήλωσε ότι η BELA διαβίβασε τις ειδοποιήσεις αφού βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για την περιβαλλοντική καταστροφή της γεωργικής γης. 

Αυξημένος κίνδυνος φυσικών καταστροφών

Η καταστροφή του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει τους ντόπιους, καθώς η καταστροφή όχι μόνο θα αλλάξει την ταξινόμηση της γης τους, αλλά τελικά θα βλάψει δρόμους, γέφυρες, οχετούς, γραμμές κοινής ωφέλειας και άλλες βασικές υποδομές στις περιοχές, δήλωσε ο Tofazzal. 

Ο Mamunur Rashid, αναπληρωτής διευθυντής της BMRD, δήλωσε ότι ο νόμος περί ορυχείων και ορυκτών πόρων, απαγορεύουν την εξαγωγή πυριτίου με ανεξέλεγκτο και παράνομο τρόπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης