Ευρώπη

Ελπιδοφόρα στοιχεία στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν οι έρευνες υδρογονανθράκων της PGS

Ελπιδοφόρα στοιχεία στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν οι έρευνες υδρογονανθράκων της PGS
Οι εταιρείες-κολοσσοί φαίνεται να έχουν μεγάλη πίστη και βάσιμη προσδοκία για σημαντικά κοιτάσματα στα Κυπριακά τεμάχια, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».
Για αυξημένες προσδοκίες των πετρελαϊκών κολοσσών που εξασφάλισαν πρόσφατα τις άδειες εκμετάλλευσης σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ μετά και τα στοιχεία που συνέλεξε κατά τις έρευνές της η Νορβηγική εταιρεία PGS, κάνει λόγο δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τη χθεσινή δήλωση της Ιταλικής Eni, που χαρακτηρίζει στρατηγική κίνηση την εμπλοκή της με 50% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο 11 με την Τotal, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι σε μικρή απόσταση βρίσκεται το γιγαντιαίο Αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr.
Αλλά και ο Σαάντ αλ-Κααμπί, επικεφαλής της Qatar Petroleum, η οποία ανέλαβε σε κοινοπραξία με την ExxonMobil το οικόπεδο 10, έκανε λόγο για στρατηγική κίνηση και ετοιμότητα επενδύσεων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ελπιδοφόρες δομές βλέπει και η νορβηγική PGS, όχι μόνο στο οικόπεδο 11, αλλά και στο 10 και το 6, με βάση τα τρισδιάστατα σεισμογραφικά που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο.
Οι εταιρείες-κολοσσοί την εμπλοκή των οποίων σημείωνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για να διαβεβαιώσει ως προς την ασφάλεια των ερευνών και των γεωτρήσεων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, φαίνεται να έχουν μεγάλη πίστη και βάσιμη προσδοκία για σημαντικά κοιτάσματα στα Κυπριακά τεμάχια, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».
Μάλιστα, η Νορβηγική εταιρεία PGS που έχει πραγματοποιήσει όλες τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ από το 2006 μέχρι σήμερα, υποδεικνύει τις γεωλογικές δομές, που είναι όμοιες με τη δομή, στην οποία ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο Αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, Total και Eni προχωρούν για τη γεώτρηση στο πεδίο «Ονησίφορος» του οικοπέδου 11 με το γεωτρύπανο «West Capella».
Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο φθάνει μέχρι και στις 37.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης