Ενέργεια

Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (7/12) το Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (7/12) το Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, το Master Plan αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση απεξάρτησης των λιγνιτικών περιοχών από τον άνθρακα
Η παρουσίαση από τον υπουργό Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, του Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών περιλαμβάνεται στη σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παρουσίαση θα γίνει λίγα 24ωρα μετά τη θέσπιση των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης, ώστε να επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Η εν λόγω πρόβλεψη περιλαμβανόταν στην ενεργειακή τροπολογία που κατατέθηκε στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο νόμου, και η οποία υπερψηφίσθηκε (όπως και το νομοσχέδιο) την Παρασκευή από τη Βουλή.

Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το Master Plan αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση απεξάρτησης των λιγνιτικών περιοχών από τον άνθρακα. Όπως πρόσθεσε, για την αναπτυξιακή στήριξη των τοπικών κοινωνιών, λίγες ημέρες νωρίτερα εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή ένα κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης την περίοδο 2021-2022.

Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 50 εκατ. ευρώ για το 2021 και 56,9 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ η χορήγησή του αποτέλεσε εισήγηση του πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Κωστής Μουσουρούλης. Θα προέλθει από εθνικούς πόρους, και πιο συγκεκριμένα από το Πράσινο Ταμείο.

Θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) 4 προγραμμάτων εξειδικευμένων και στοχευμένων στις λιγνιτικές περιοχές, που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τις αρχές του 2021. Εντάσσεται δε στο Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2023 και ήδη «τρέχει» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ

Με τις «Ζώνες Απολιγνιτοποίησης» (Ζ.ΑΠ.) θα επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, βάζοντας ουσιαστικά τα θεμέλια για την υλοποίηση του σχεδιασμού της δίκαιης μετάβασης. Κι αυτό γιατί μέσω του καθορισμού χρήσεων γης, θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το ποιες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν, πού και με ποιους όρους.

Παράλληλα, με την τροπολογία καθορίζονται ως «Πυρήνες» των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης τα λιγνιτικά πεδία και οι λιγνιτικές μονάδες, ώστε με ειδικές ρυθμίσεις να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης