Με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια θα υλοποιήσουν Elica και Τέρνα Ενεργειακή το project των 2,4 δις. ευρώ στη Κρήτη

Με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια θα υλοποιήσουν Elica και Τέρνα Ενεργειακή το project των 2,4 δις. ευρώ στη Κρήτη
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW, με την έναρξη της υλοποίησής του να τοποθετείται χρονικά την άνοιξη του 2019
Σε αναζήτηση ευρωπαίων και διεθνών επενδυτών βρίσκονται οι εταιρίες ELICA του ομίλου Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την υλοποίηση του mega project που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW σε τέσσερις περιοχές της Κρήτης.
Ο βασικός σχεδιασμός του project αναρτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Πύλη (EIPP), η οποία αποτελεί εργαλείο προβολής μεγάλων ευρωπαϊκών έργων που μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω των διαδικασιών του Πακέτου Γιούνκερ, δηλαδή την με την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης με παράλληλη μόχλευση κοινοτικών κεφαλαίων.
Το European Investment Project Portal (EIPP) αποτελεί, όπως αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του, σημείο συνάντησης μεταξύ επενδυτών και εταιριών που σχεδιάζουν και προωθούν μεγάλα έργα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συγκεκριμένου έργου απαιτείται η δημιουργία της υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική οποία θα εξασφαλίσει την απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγεται από τα αιολικά πάρκα πέραν της Κρήτης και από το ηπειρωτικό σύστημα.
Η διασύνδεση όπως σημειώνεται αποτελεί ανεξάρτητο έργο που προωθείται από τον ΑΔΜΗΕ και η υλοποίησης της αποτελεί τη μια από τις δυο επισφάλειες της όλης επένδυσης.
Ως δεύτερη επισφάλεια λογίζεται η πιθανή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη.    

Στα 2,4 δις. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 2,4 δις ευρώ και προβλέπεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019.
Αποτελεί δε συνδυασμό κατασκευής πάρκων αιολικής ενέργειας, σε αντικατάσταση θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κρήτης, και πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα.
Εντάσσεται, έτσι στους τομείς παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, διανομής,  αποθήκευσης και έξυπνων δικτύων.
Όπως σημειώνεται το έργο θα αντικαταστήσει την παραγωγή ενέργειας υψηλού κόστους (185 ευρώ/MWh) με σημαντικά φθηνότερη, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση για τους καταναλωτές της τάξης των 100 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται επίσης ότι το έργο είναι ώριμο, αφού έχει ολοκληρώσει σημαντικό μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης (έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής, προσφορά και σύνδεσης από την ΑΔΜΗΕ κλπ).
Η διαδικασία για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σε εξέλιξη από το τέλος του 2014, ενώ έχει υποβληθεί και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τα συνδυαστικά θετικά αποτελέσματα των αιολικών πάρκων της ELICA και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για το περιβάλλον της Κρήτης και το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης