Επιχειρήσεις

Στα σκαριά συνεργασία ΕΛΠΕ – Energean για συνεκμετάλλευση της παραχώρησης στο Θρακικό Πέλαγος

Στα σκαριά συνεργασία ΕΛΠΕ – Energean για συνεκμετάλλευση της παραχώρησης στο Θρακικό Πέλαγος
Ενδιαφέρον και από την ισπανική Repsol που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συνεργασίας με την Energean για τα κοιτάσματα στο βόρειο Αιγαίο
Πρόταση προς την Energean για συνεκμετάλλευση της παραχώρησης του Θρακικού Πελάγους αναμένεται να απευθύνουν τα ΕΛΠΕ, καθώς έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε έρευνες στην περιοχή μετά από πολλές δεκαετίες.
Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην παραχώρηση του Θρακικού Πελάγους σε ποσοστό 25% αλλά βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά και του 75% που κατέχει η καναδικών συμφερόντων Calfrac.
Αν και η περιοχή αποτέλεσε προς τριετίας πεδίο διαμάχης μεταξύ των δύο ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων, όταν η Εnergean επέκτεινε τις έρευνες σεισμικών δεδομένων στο γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου και προς την περιοχή του Θρακικού Πελάγους, οι εξελίξεις φαίνεται να οδηγούν τελικά τις δύο εταιρίες σε συνεννόηση και πιθανότητα σε συνεργασία, η οποία εάν ευοδώσει δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
Το 70%, πάντως, της παραχώρησης στο Θρακικό πέλαγος βρίσκεται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια που σημαίνει ότι για την εκμετάλλευσή του θα πρέπει να επιλυθούν ζητήματα που άπτονται της διπλωματίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη της εταιρίας Ρόμπερτσον εκτιμούσε τα αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή σε 1 δισ. βαρέλια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο τα 320 εκατ. βαρέλια του Πρίνου.
Στο ξεχασμένο κοίτασμα του Θρακικού Πελάγους πάντως κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να εισέλθει και η ισπανική Repsol, η οποία φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Energean για συμμετοχή στις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί.
Στην περίπτωση αυτή και στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την αμερικανική ΕxxonMomil να συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ, στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων θα βρίσκονται πολύ σύντομα τέσσερις πολυεθνικές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γαλλική Total συμμετέχει ήδη από κοινού με τα ΕΛΠΕ στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, ενώ η ιταλική εταιρία συμμετέχει από κοινού με τα ΕΛΠΕ και στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης