GWEC: Έτος ρεκόρ το 2021 για την αιολική βιομηχανία - Οι στόχοι μέχρι το 2030 και οι «οδηγοί» Κίνα - ΗΠΑ

GWEC: Έτος ρεκόρ το 2021 για την αιολική βιομηχανία - Οι στόχοι μέχρι το 2030 και οι «οδηγοί» Κίνα - ΗΠΑ
Σημαντικές οι πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη της αιολικής σύμφωνα με την GWEC

Περίπου 348 GW παγκόσμιας αιολικής χωρητικότητας προβλέπεται να εγκατασταθούν από τώρα έως το 2024, ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα αιολικής ενέργειας σε σχεδόν 1000 GW, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η αθροιστική παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 8,5% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα αύξηση 54% των συνολικών εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2019. Πάνω από το 50% της χερσαίας αιολικής χωρητικότητας που προστέθηκε μεταξύ 2020 και 2024 θα εγκατασταθεί στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η GWEC είπε ότι ενώ ορισμένες ημερομηνίες ολοκλήρωσης του έργου έχουν προωθηθεί στο 2021 λόγω της πανδημίας, το επόμενο έτος αναμένεται να είναι ένα «έτος ρεκόρ» για την αιολική βιομηχανία με 78 GW νέας χωρητικότητας ανέμου που προβλέπεται να εγκατασταθεί το 2021.

Η νέα πρόβλεψη

Το GWEC’s Market Intelligence προβλέπει 71,3GW νέας χωρητικότητας το 2020, παρά τις επιπτώσεις του Covid-19, μείωση 6% από τις προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο του 2020.Η πρόβλεψη για εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2020 αυξήθηκε κατά 5% από προβλέψεις πριν από την πανδημία σε 6,5GW.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GWEC Ben Backwell είπε: «Ενώ η κρίση Covid-19 έχει επηρεάσει κάθε βιομηχανία σε ολόκληρο τον κόσμο, η αιολική ενέργεια συνέχισε να αυξάνεται και να ευδοκιμεί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της ανταγωνιστικότητας κόστους της αιολικής ενέργειας και της ανάγκης ταχείας αναπαραγωγής των εκπομπών άνθρακα».

Ο διευθυντής στρατηγικής της GWEC, Feng Zhao πρόσθεσε: «Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι οι δύο κύριες αγορές που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Αυξήσαμε ή διατηρήσαμε τις προβλέψεις μας για την ξηρά αιολική ενέργεια σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Βόρεια Αμερική, η Αφρική και η Μέση Ανατολή τα επόμενα πέντε χρόνια, με μικρές μόνο μειώσεις στην Ασία-Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις δεν είναι απαραίτητα άμεσες επιπτώσεις του Covid-19, αλλά και ένα σύμπτωμα προϋπάρχοντων κανονιστικών ζητημάτων. Επίσης, η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει δείξει την ανθεκτικότητά της ξεπερνώντας τις προ-πανδημικές μας προβλέψεις για το 2020 και θα αποτελέσει σημαντική πηγή ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία».

Το κεφάλαιο Κίνα

«Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα, δεσμεύτηκε να παραμείνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Για να έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, πρέπει να εγκαταστήσουμε 50 GW αιολικής ενέργειας ετησίως στην Κίνα από τώρα έως το 2025 και στη συνέχεια 60 GW από το 2026 και μετά.

Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους στόχους ουδετερότητας του άνθρακα με απτές δράσεις για να οδηγήσουν την ανάπτυξη του ανέμου και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων» κατέληξε ο Zhao.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης