Ευρώπη

Η Κομισιόν ενέκρινε την κατασκευή νέων μονάδων στο πυρηνικό εργοστάσιο Paks της Ουγγαρίας

Η Κομισιόν ενέκρινε την κατασκευή νέων μονάδων στο πυρηνικό εργοστάσιο Paks της Ουγγαρίας
Η συνολική επένδυση στην κατασκευή των δύο μονάδων δεν θα υπερβαίνει τα 12,5 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κατασκευή δύο νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουγγαρίας Paks II, έργο το οποίο έχει αναλάβει η ρωσική Rosatom, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της Κομισιόν.
Σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, ότι εγκρίνει τις κρατικές ενισχύσεις της Ουγγαρίας για την κατασκευή των δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς όπως αναφέρει οι ενισχύσεις αυτές «είναι σύμφωνες με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ουγγαρία για τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού».
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ουγγαρία έχει αναλάβει να πληροί τρεις προϋποθέσεις για τον περιορισμό των δυνητικών στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.
Έτσι «πιθανά κέρδη από το εργοστάσιο Paks II θα πρέπει, είτε να χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση του ύψους των επενδύσεων της Ουγγαρίας, είτε για να καλύψει τα συνήθη έξοδα για τη λειτουργία του Paks II».
Σημειώνει ωστόσο, ότι «τα κέρδη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επανεπενδυθούν στην κατασκευή ή απόκτηση επιπλέον παραγωγικής ικανότητας».
Υπογραμμίζει δε, ότι «για να αποφευχθεί η συγκέντρωση της αγοράς, θα πρέπει να διαχωριστεί η παραγόμενη ενέργεια από την διαχείριση του Paks II».
Έτσι, ορίζει ότι ο χειριστής του πυρηνικού εργοστασίου «θα πουλήσει τουλάχιστον το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανοικτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πωλείται από τον διαχειριστή του Paks II με αντικειμενικά, διαφανή και χωρίς διακρίσεις κριτήρια μέσω δημοπρασιών».
Ρωσία και Ουγγαρία συμφώνησαν για την κατασκευή των δύο νέων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Paks τον Ιανουάριο του 2014.
Για την υλοποίηση του έργου, η Ρωσία θα παρέχει στην Ουγγαρία ένα δάνειο ύψους έως 10 δισ. ευρώ.
Η συνολική επένδυση στην κατασκευή των δύο μονάδων δεν θα υπερβαίνει τα 12,5 δισ. ευρώ.
Το πυρηνικό εργοστάσιο Paks χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, η κατασκευή των δύο νέων μονάδων θα ξεκινήσει το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης