Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Έρχονται λουκέτα σε πρατήρια υγρών καυσίμων εξαιτίας του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου

Έρχονται λουκέτα σε πρατήρια υγρών καυσίμων εξαιτίας του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργο Ασμάτογλου, ο κλάδος οδηγείται σε κατάρρευση λόγω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών
Ένα βήμα πριν ξεκινήσει ένα νέο κύμα λουκέτων, μετά από εκείνο που επέφερε η οικονομική κρίση και η κάθετη πτώση της κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου, βρίσκεται ο κλάδος των πρατηρίων προμήθειας καυσίμων.  
Αυτή τη φορά το μεγάλο «αγκάθι» των βενζινοπωλών είναι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.  
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου αναφέρει στο World Energy News ότι δεν είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας πρατηριούχος να εργάζεται για 800 ευρώ το μήνα όταν η επένδυση του πρατηρίου ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Αναρωτιέται δε, ποιος θα αναλάβει το ρίσκο της διαχείρισης ενός πρατηρίου όταν ο υπάλληλος θα έχει τις ίδιες οικονομικές απολαβές με αυτόν που τον έχει προσλάβει.
Ο κ. Ασμάτογλου θεωρεί ότι ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι, με τον κλάδο να οδηγείται σε κατάρρευση.  
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ διευκρινίζει ότι ο πρατηριούχος με έσοδα 70.000 ευρώ το χρόνο θα πρέπει να καταβάλει ως εισφορές το ποσό των 18.745 ευρώ, όταν τα εταιρικά πρατήρια έχουν έσοδα υψηλότερα των 70.000 ευρώ και θα πληρώσουν τις ίδιες εισφορές ακόμη και στην περίπτωση που τα έσοδα ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ.
Σε ένα πρατήριο με καθαρά έσοδα 50.000 ευρώ το χρόνο, το 70% των εσόδων θα κατευθυνθούν στα κρατικά ταμεία μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για να μείνει στο ιδιοκτήτη και διαχειριστή το ποσό των 10.000 ευρώ το χρόνο.

Επιτακτική η αντιμετώπιση των προβλημάτων

Ο κ. Ασμάτογλου θεωρεί βέβαιο ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την πολιτεία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τότε πολλά από τα πρατήρια θα κλείσουν διότι πολύ απλά δεν θα υπάρχει λόγος να παραμείνουν ανοικτά με αυτές τις συνθήκες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωση της υιοθετεί απόλυτα τις θέσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες εκφράζουν στο σύνολο τους τις πάγιες θέσεις της ΠΟΠΕΚ.
Η ΠΟΠΕΚ έχει επισημάνει τα τελευταία χρόνια κατ’ επανάληψη τα οξυμένα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την επιβίωση τους τα πρατήρια καυσίμων, με επιστολές στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στα αρμόδια υπουργεία.
Μετά τη συνδυασμένη εφαρμογή από 1.1.2017 των μέτρων για τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εκ του νόμου υποχρεωτικές καταβολές που αφορούν τη λειτουργία των πρατηρίων, μαζί με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση καυσίμων και την αυξανόμενη καθημερινά καθετοποίηση της αγοράς πετρελαιοειδών, η κατάσταση είναι τραγική και οι υποχρεώσεις είναι εκτός ελέγχου, αφού συνολικά ξεπερνάνε το ετήσιο εισόδημα.
Μόνο για τις βασικές - τυπικές υποχρεώσεις σε φόρους, εισφορές και προμήθειες τραπεζών τα ποσοστά καταβολών κυμαίνονται για εισοδήματα της τάξεως των 20 - 40 χιλιάδων ευρώ, από 87,56% μέχρι 93,74% του εισοδήματος.
Η ΠΟΠΕΚ καλεί όλους τους πρατηριούχους καυσίμων σε ετοιμότητα πανελλαδικών κινητοποιήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σήμερα ο κλάδος περιλαμβάνει 5.500 πρατήρια, εκ των οποίων τα 1.000 είναι εταιρικά, δηλαδή ανήκουν στους δύο ομίλους των ΕΛΠΕ  της και Μότορ Όιλ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης