Θ.Κιτσάκος (ΔΕΠΑ): Ενεργειακή πύλη για το φυσικό αέριο η Ελλάδα

Θ.Κιτσάκος (ΔΕΠΑ): Ενεργειακή πύλη για το φυσικό αέριο η Ελλάδα
Οπως είπε ο κ.Κιτσάκος, στόχος είναι να μεταφερθεί το φυσικό αέριο από το Νότο προς το Βορρά, ενώ μέσω του έργου IGI Poseidon επιτυγχάνεται η διασύνδεση της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας
Tα περισσότερα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στην Ελλάδα είναι κοινού ενδιαφέροντος με την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ενεργειακή πύλη, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος,  μιλώντας στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η υλοποίηση του αγωγού TAP βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η κοινοπραξία "Ποσειδών" εμπλέκεται σε τρία βασικά έργα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οπως είπε ο κ.Κιτσάκος, στόχος είναι να μεταφερθεί το φυσικό αέριο από το Νότο προς το Βορρά, ενώ μέσω του έργου IGI Poseidon θα συνδεθούν οι Κήποι του Έβρου με την Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια με το Οτράντο της Ιταλίας, επιτυγχάνοντας τη διασύνδεση της Τουρκίας της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Επίσης, ο αγωγός θα μεταφέρει το κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο και με αφετηρία τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης θα οδεύσει υποθαλάσσια στην Κύπρο όπου θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου.
Ο αγωγός θα κατευθυνθεί στην Κρήτη, όπου επίσης θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης, θα κατευθυνθεί προς την Πελοπόννησο και μέσω ξηράς θα καταλήγει στα σύνορα με την Ιταλία για να ενωθεί με τον αγωγό IGI (Italy, Greece Interconnector).
Ο κ. Κιτσάκος, ωστόσο, έκανε λόγο για απουσία κουλτούρας ως προς το φυσικό αέριο, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 350 χιλιάδες μετρητές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους μετρητές σε ηλεκτρισμό ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια.


www.worldenergynews.gr

panagiotis