Ενέργεια

Συνομιλίες Saudi Aramco και BlackRock για πώληση μεριδίου σε αγωγούς - Deal άνω των 10 δισ. δολ

Συνομιλίες Saudi Aramco και BlackRock για πώληση μεριδίου σε αγωγούς - Deal άνω των 10 δισ. δολ
Η συμφωνία θα παρέχει στην Aramco ρευστότητα σε μια εποχή χαμηλών τιμών πετρελαίου που προκλήθηκαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
Η Saudi Aramco βρίσκεται σε συνομιλίες με την BlackRock και άλλους επενδυτές για μια συμφωνία αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία αφορά την πώληση μεριδίου στην επιχείρηση αγωγών, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η συμφωνία, που ονομάζεται εσωτερικά «Project Seek», βρίσκεται ακόμη στην αρχική της φάση και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απόφαση για τους επενδυτές, ανέφερε μια από τις δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η συναλλαγή θα είναι παρόμοια με τις συμφωνίες υποδομής που υπογράφηκαν πέρυσι από την εθνική εταιρεία πετρελαίου ADNOC του Αμπού Ντάμπι οι οποίοι συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια δολάρια με την εκμίσθωση περιουσιακών στοιχείων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επενδυτικούς εταίρους.

Η συμφωνία θα παρέχει στην Aramco ρευστότητα σε μια εποχή χαμηλών τιμών πετρελαίου που προκλήθηκαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Επίσης είναι αντιμέτωπη με διανομή μερίσματος 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στους επενδυτές κατά την αρχική δημόσια προσφορά της πέρυσι.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Κανένας αγοραστής δεν έχει προκριθεί, αλλά υπάρχουν συνομιλίες », δήλωσε η πηγή. Σύμφωνα με το Reuters και η Brookfield Asset Management B συμμετείχε επίσης στις συζητήσεις.
Η JPMorgan και η ιαπωνική MUFG προσλήφθηκαν ως σύμβούλοι για τη συμφωνία.

Χρηματοδότηση

Επίσης συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το είδος χρηματοδότησης που θα παρέχουν οι επενδυτές για να στηρίξουν την απόκτησή τους, ανέφερε η πρώτη πηγή, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει κοινοπρακτικό δάνειο και έκδοση ομολογιών που συνδέονται με έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία.

Η ADNOC υπέγραψε μια συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου φέτος με επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Brookfield Asset Management με έδρα το Τορόντο, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή η συμφωνία υποστηρίχθηκε από διετές δάνειο γέφυρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η ομάδα επενδυτών σκοπεύει να αντικαταστήσει με έκδοση ομολόγων κατά ή πριν τη λήξη της, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, μαζί με την εταιρεία εξαγοράς KKR & Co, πέρυσι αγόρασε μερίδιο 40% στους αγωγούς πετρελαίου ADNOC για 4 δισεκατομμύρια δολάρια.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης