Φυσικό Αέριο

Ξεπεράσαν τα 2 δολ. τα συμβόλαια φυσικού αερίου στις ΗΠΑ λόγω καιρού και αποθήκευσης - Επανήλθε στα υψηλά η τιμή του

Ξεπεράσαν τα 2 δολ. τα συμβόλαια φυσικού αερίου στις ΗΠΑ λόγω καιρού και αποθήκευσης - Επανήλθε στα υψηλά η τιμή του
Τα μελλοντικά συμβόλαια προβλέπουν ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου - Τι θα κρίνει την ζήτηση
Μεγάλη άνοδο σημειώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στις τιμές φυσικού αερίου με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να επανέλθουν στα επίπεδα των 2,7 δολ/mmbtu

Ήδη την εβδομάδα που πέρασε και οι συναλλαγές στα συμβόλαια του φυσικού αερίου σημείωσαν σημαντική αύξηση.
Το συμβόλαιο Οκτωβρίου κινείται πάνω από τα 2,1$/MMBtu και του Δεκεμβρίου πάνω από τα 3$/MMBtu

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου τα οποία έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά κέρδη.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο μπόρεσε να ανακάμψει με τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να επωφελούνται από την πρόβλεψη της ανάκαμψης των όγκων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μιας ελαφριάς ανόδου της αποθήκευσης.

Ανοδική τάση στα συμβόλαια των επομένων μηνών

Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 2,227 $ / MMBtu την περασμένη Πέμπτη και περί της 18:40 ώρα Ελλάδας διαπραγματεύονταν 2,132 $ / MMBtu,
Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2,856 $ / MMBtu, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου έως Μαρτίου διαπραγματεύονται πάνω από 3,20 $ / MMBtu, με τα συμβόλαια του Ιανουαρίου στα 3,44 $ / MMBtu, σύμφωνα με τα στοιχεία του CME Group .
Η ΕΙΑ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 66 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Bcf).
Αυτό ήταν μικρότερο από την αύξηση της πρόβλεψης 77 Bcf από αναλυτές που ρωτήθηκαν από την S&P Global Platts.
Τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται τώρα στα 3,680 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf), αυξημένα κατά 504 Bcf από πριν από ένα χρόνο και 407 Bcf πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Πέρυσι, η ΕΙΑ κατέγραψε αύξηση 97 Bcf για την περίοδο και ο μέσος όρος των πέντε ετών είναι μια αύξηση 80 Bcf.

Βραχυπρόθεσμες προοπτικές

Σύμφωνα με το NatGasWeather για τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, «Οι βροχές συνεχίζονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς τα απομεινάρια της Beta παρασύρονται αργά προς τα ανατολικά. Οι καυτές συνθήκες παραμένουν στα νοτιοδυτικά με ψηλά από 90 έως 100, ενώ οι βροχές ψύξης συνεχίζονται σε βορειοδυτικά.

Η υψηλή πίεση θα κυριαρχήσει σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες ΗΠΑ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μια σημαντική αλλαγή του καιρού θα συμβεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, καθώς αναμένονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στα Midwest και Northeast. Συνολικά, η εθνική ζήτηση για φυσικό αέριο θα είναι χαμηλή στις αρχές αυτής της εβδομάδας, και στη συνέχεια θα αυξηθεί σε μέτρια σε υψηλή.

Οι εκτιμήσεις για την ζήτηση LNG

Όλα τα μάτια θα συνεχίσουν να παραμένουν στη βραχυπρόθεσμη προοπτική καιρού και στη ζήτηση LNG.
Ο καιρός θα μπορούσε να είναι ασταθής όλη την εβδομάδα με κάποιες προβλέψεις να απαιτούν μικρή ζήτηση στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ακολουθούμενες από ισχυρές κρύες εισβολές στο ανατολικό μισό των ΗΠΑ στα μέσα της εβδομάδας έως την επόμενη εβδομάδα οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της εθνικής ζήτησης.

Ενώ αναμένεται μια αύξηση που σχετίζεται με τον καιρό, εκτιμάται ότι τα κέρδη θα είναι περιορισμένα, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επιστρέψουν στις περισσότερες ΗΠΑ στις 5-10 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι οι traders τείνουν να προσέχουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αυτή η αναφορά θα είναι στο επίκεντρο.

Τελικά, για να διατηρηθεί ένα ράλι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά μέσων όρων για τη μείωση της αποθήκευσης και την την αύξηση των εξαγωγών LNG. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος προβλήματος περιορισμού της αποθήκευσης και αυτό θα επιβαρύνει τις τιμές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης