Επικαιρότητα

Συνέδριο Economist: 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση

tags :
Συνέδριο Economist: 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση
H Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις  επεσήμανε ο Klaus Regling
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο Klaus Regling επικεφαλής του ESM, ο Fabio Panetta, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,ο Tuomas Saarenheimo, πρόεδρος, Eurogroup Working Group ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ήταν μεταξύ των ομιλητών στην 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist
Το συνέδριο του Economist με τίτλο “Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times” πραγματοποιείται από 15-16 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi / διαδικτυακά www.hazliseconomist.com


Joan Hoey, διευθύντρια για την Ευρώπη, The Economist Intelligence Unit
Η προοπτική για την ανάπτυξη φέτος είναι δυσοίωνη, υπογράμμισε η διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Joan Hoey. Σύμφωνα με προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,2% και δεν θα ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022, και στην Ευρώπη πριν από το 2023. Εκτίμησε την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος στο -8,5% με -8,7% και επεσήμανε ότι η ύφεση θα είναι διψήφια σε χώρες όπως η Ινδία ή η Τουρκία, καθώς και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στους παράγοντες που επιδρούν ή μπορούν να επιδράσουν αρνητικά περιέλαβε τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και μια πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας τον χειμώνα. Στις θετικές παραμέτρους ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει εμβόλιο για τον ιό νωρίς, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση ενθαρρύνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον τομέα της τεχνολογίας.

François Hollande, τ. πρόεδρος της Γαλλίας
Η Ευρώπη έχει βγει αποδυναμωμένη από την υγειονομική κρίση, αλλά μπόρεσε να αντιδράσει, τόνισε από το βήμα του Economist ο τ. πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande. Σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει υψηλότερη ύφεση από τις άλλες περιοχές του κόσμου και δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια πανδημία, ενώ μίλησε για απουσία συντονισμού και αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Χάθηκε χρόνος, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο οποίος κοστίζει σε απασχόληση αλλά και πολιτικά, καθώς υπάρχουν και μέσα στην Ευρώπη φωνές που θεωρούν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα είναι πιο ικανά στην αντιμετώπιση κρίσεων. Αφ’ ετέρου, ο κ. Hollande εξήρε τη δυνατότητα της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΕΕ δανείστηκε από κοινού για να στηρίξει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ως σημεία διαφωνίας μέσα στην ΕΕ ανέφερε τις σχέσεις με την ΗΠΑ και την αμυντική διάσταση της Ευρώπης, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς και τα ζητήματα της φορολογικής εναρμόνισης και του προϋπολογισμού.


Sigmar Gabriel, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας
Ο Covid-19 επιτάχυνε καταστάσεις, αλλά έκρυψε και δομικά προβλήματα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο από το βήμα του Economist ο Sigmar Gabriel. «Ο Ατλαντικός δεν είναι το κέντρο βαρύτητας της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας, έχει αντικασταθεί από τον Ειρηνικό», τόνισε, μιλώντας για μετατόπιση του παγκόσμιου άξονα. «Με την εξαίρεση της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Ευρώπη εκπαιδεύτηκε να επικεντρώνεται στη δική της ανάπτυξη, αφήσαμε το ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων στα χέρια άλλων», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η Γερμανία δεν πρέπει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά πρέπει να υπερασπιστεί τις απόψεις της. Μίλησε για επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, όχι μόνο λόγω του ιού αλλά και λόγω του νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αναφερόμενος στην παγκόσμια κρίση, μίλησε για «εποχή G0», καθώς και για τον ιό «πρώτ’ απ’ όλα η χώρα μου». Εκτίμησε ότι «η πανδημία έφερε την Ευρώπη λίγο πιο κοντά», αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο λειτούργησε αντίρροπα σε σχέση με εκείνους που ευαγγελίζονταν τη μείωση του κράτους. Τέλος, μίλησε για ανάγκη ενσωμάτωσης της Κίνας στην παγκόσμια τάξη και όχι περιορισμού της.


Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
«Η ελληνική οικονομία έδειξε πραγματικά μεγάλη αντοχή σε αυτήν την κρίση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε από το βήμα της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, στο διάστημα αυτό η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9% έναντι 9% στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μια σώφρονα δημοσιονομική πολιτική με σταθερή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα επεκτατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ, μέσω από την «ορθή διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, τα οποία ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, μέσω 6 επιτυχημένων εκδόσεων δημοσίων ομολόγων, ύφους 14 δισ. ευρώ συνολικά». Σημείωσε δε ότι τα ταμειακά αποθέματα ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ, «λίγο πάνω από το σημείο όπου βρίσκονταν στην αρχή της κρίσης».
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα θα λάβει μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης περίπου 19 δισ. ευρώ, με τη δυνατότητα να λάβει άλλα 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Επιπλέον, θα συγκεντρώσει 14 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. «Αυτό συνιστά για την Ελλάδα μια τεράστια ευκαιρία, μια μοναδική ευκαιρία, να τονώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.


Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε αυτό τη βοήθησε και η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, εκτίμησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης παρά τις υποστηρικτικές πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει κι άλλο την οικονομία της – στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε το έργο της Επιτροπής Πισσαρίδη που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι η επενδυτική βαθμίδα παραμένει κάτω από την αντίστοιχη της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ευρύτερα, μίλησε για ελλείμματα έως και στο 10% του ΑΕΠ για τις οικονομίες της Ευρωζώνης αυτό το έτος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει τα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022.

Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη, επεσήμανε ο Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο ίδιος μίλησε για κενό χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο μέχρι στιγμής δεν αποκαθίσταται από τα αυξημένα δάνεια και τα μειωμένα επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική για την ανάκαμψη η διασφάλιση πιστώσεων. Σημείωσε σε κάθε περίπτωση ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως απάντηση στην ύφεση δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, και για την Ελλάδα.
Η Ευρωζώνη δεν βγήκε ακόμη από το δάσος, παρατήρησε ευρύτερα, εκφράζοντας την άποψη ότι για να εξελιχθεί ο πληθωρισμός με βιώσιμο τρόπο θα πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα μέσω της πολιτικής των επιτοκίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η ΕΚΤ, η οποία κάνει λόγο για υψηλή αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας, «βλέπει» πτώση της τάξης του 8% στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος.

Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα
Δεν φαίνεται ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, εκτίμησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, εκφράζοντας την άποψη ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης θα είναι διαχειρίσιμες.
Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό επαρκής χρηματοδότηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό τα χρήματα της κυβέρνησης να καταλήξουν στις σωστές επιχειρήσεις και όχι σε αυτές που δεν τα χρειάζονται.

Shamina Singh, εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα βιωσιμότητας, Mastercard
Η πανδημία μας έχει οδηγήσει να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε διαφορετικά κι αυτό αφορά κυρίως το πεδίο της καινοτομίας, επεσήμανε η εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα βιωσιμότητας της Mastercard Shamina Singh, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη, με όχημα την τεχνολογία και τα νέα προϊόντα.
“Digital first και data driven”, τόνισε η κ. Singh, περιγράφοντας την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι εταιρικές στρατηγικές από εδώ και στο εξής. «Όταν θα γίνεις digital, θα γίνεις βιώσιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα, «ο οποίος προχωρά πιο γρήγορα λόγω της πανδημίας», στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία ως ευκαιρία για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θα πετύχουμε, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Ευρύτερα, μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει «το επενδυτικό κενό το οποίο προήλθε από τη δεκαετή κρίση».

Tuomas Saarenheimo, πρόεδρος, Eurogroup Working Group
Για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, η Ευρωζώνη χρειάζεται σοφή χρήση της υποστήριξης του δημόσιου τομέα στην οικονομία, αξιόπιστη στρατηγική μείωσης του χρέους και ενοποιημένη χρηματοπιστωτική αγορά. Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group Tuomas Saarenheimo. «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Saarenheimo, θα είναι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών ως παράγοντας υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στην ανάκαμψη. Ο ίδιος προέκρινε, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης αλλά και της ένωσης κεφαλαιαγορών.


Declan Costello, αναπλ. γενικός διευθυντής, ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Το κλειδί για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση», τόνισε ο αναπλ. γενικός διευθυντής της ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με στόχο ένα μοντέλο πιο φιλικό στις εξαγωγές και φόρους πιο φιλικούς στην εργασία.
Το στοίχημα για τα ευρωπαϊκά κράτη μέσα από την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα στις σωστές μεταρρυθμίσεις και στις σωστές επενδύσεις, ανέφερε ο κ. Κοστέλο, σημειώνοντας ότι τα χρήματα αναμένεται να κατανεμηθούν στη διάρκεια του 2021 και 2022.


Francesco Drudi, επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα
Η πολιτική των κρατικών εγγυήσεων οδήγησε στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης μετά από χρόνια αρνητικού προσήμου στην Ελλάδα, γεγονός που βοηθά στη διαχείριση της κρίσης, συμπέρανε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι.
Ο ίδιος στάθηκε στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο προωθούμενο πτωχευτικό δίκαιο, νόμος ο οποίος «είναι ευκαιρία, αν εφαρμοστεί σωστά».

Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η κρίση βρίσκει την Ευρώπη ευάλωτη και σε φάση κατακερματισμού, καθώς οι χώρες έβγαιναν ήδη από μια κρίση, και οι επιχειρήσεις είχαν επωμιστεί υψηλά χρέη, παρατήρησε ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. Σημείωσε ωστόσο ότι σε αυτήν την κρίση το μίγμα πολιτικών στην Ευρώπη κρίνεται πιο επιτυχημένο, με την ΕΚΤ να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος.
Ο κ. Παγουλάτος ανέφερε ότι η Ευρώπη θα βγει από αυτήν την κρίση με ένα σημαντικό χρέος αλλά «καλό» χρέος, που θα αφορά επενδύσεις φιλικές στο περιβάλλον, καθώς και ενίσχυση των δεξιοτήτων. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται ταχύτητα για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να επιτευχθεί μόνιμη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Paolo Fioretti, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα
Οι επενδύσεις με γνώμονα την ανάκαμψη και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της οικονομίας σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των εν δυνάμει προβλημάτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Paolo Fioretti. Μίλησε για την πρόοδο της Ελλάδας κατά τη δεκαετία προσαρμογής όπου διαχειρίστηκε το χρέος, ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά της και έφτασε στην κανονικότητα, ενώ χάρη σε σε αυτή την πρόοδο βρέθηκε μπροστά στην πανδημία από πιο γερά θεμέλια. Ως αποτέλεσμα, αντίθετα με το παρελθόν που είχε χάσει την αξιοπιστία της, απολαμβάνει ζήτηση από επενδυτές και αποδοχή από τις αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Fioretti, η Ελλάδα μπήκε στην κρίση με σημαντικά ταμειακά αποθέματα, πρωτογενές πλεόνασμα και ικανότητα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα να στηρίξει το χρέος της, ενώ η κυβέρνηση έλαβε γρήγορα αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας.
Αναφερόμενος ο κ. Fioretti στον τραπεζικό τομέα και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ότι πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρότεινε δε τη θέσπιση νέου τρόπου επίλυσης του προβλήματος που θα προκύψει από τη συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών για την αντιμετώπιση της δεύτερης γενιάς κόκκινων δανείων. Όσο για τις επενδύσεις, τόνισε ότι πρέπει να ξετυλιχτεί όλο το δυναμικό του ιδιωτικού τομέα, διότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο πακέτο των 240 δισ. ευρώ του ΕSM, πιστωτική γραμμή για τη στήριξη των μελών του στην κρίση της πανδημίας καθώς και τα δάνεια για τις τράπεζες από την ΕΚΤ. Έκανε μνεία επίσης στο δεύτερο πακέτο του Next Generation EU ύψους 750 δισ. ευρώ, που θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αρκετό χρήμα διαθέσιμο. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να σχεδιάσει αποτελεσματικά προγράμματα και στρατηγική υγιούς ανάπτυξης και να συνεχιστούν οι μεταρυθμίσεις».


Julia Lendvai, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές τόνισε η επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Julia Lendvai, η οποία επικαλέστηκε την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση που θα βρεθεί στο επόμενο διάστημα η παγκόσμια οικονομία, για να σημειώσει ότι δεν είναι εφικτό να γίνουν βραχυπρόθεσμες προβλέψεις.
Η κ. Julia Lendvai τόνισε ότι η σχέση ΑΕΠ και χρέους θα αυξηθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα, αλλά το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές, τόσο για βραχυχρόνιας όσο και για μακροχρόνιας διάρκειας εκδόσεις ομολόγων, ενώ η χώρα έχει καταφέρει να περιορίσει κατά 4-5% τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όπως σημείωσε, δημιουργείται μια καλή βάση για συζήτηση αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Εξήγησε δε ότι η σχέση χρέους - ΑΕΠ επιδεινώνεται κυρίως από την πτώση του ΑΕΠ, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και όχι λόγω της αύξηση του χρέους. Επομένως, όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας κια αυτό είναι το βασικό μήνυμα, υπογράμμισε η κ. Lendvai.
Η κ. Julia Lendvai σημείωσε επίσης ότι πέρα από την γρήγορη αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και προς αυτήν την κατεύθυνση η ΕΕ έχει κινητοποιηθεί με σημαντικά μέτρα στήριξης, με την Ελλάδα να είναι από τους μεγάλους δικαιούχους, απολαμβάνοντας ενισχύσεις στο 10% του ΑΕΠ της. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε οφέλη που μπορεί να αποκομήσει η χώρα από τα μειωμένα επιτόκια δανεισμού, άμεσα διαθέσιμα από τον επόμενο χρόνο, αλλά έδωσε έμφαση και στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην απορρόφηση των κονδυλίων. Για αυτό άλλωστε, όπως εξήγησε, απαιτείται στρατηγικό πλάνο και έλεγχος δαπανών (για τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζει δημόσια διαβούλευση), καθώς και σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα με υιοθέτηση νέου πτωχευτικού νόμου, αναμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εκσυγχρονισμό αδειοδοτήσεων και κτηματολογίου. κ.ο.κ..

Γιώργος Χουλιαράκης, senior fellow, Harvard Kennedy School, πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Tην ευφορία των αγορών εν μέσω πανδημίας επιχείρησε να ερμηνεύσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που περιέγραψε την αύξηση χρέους, η οποία μπορεί να φτάσει φέτος 15-20% στην Ευρώπη, σε ΗΠΑ, Ιαπωνία το 25-30% κ.ο.κ.. Μίλησε για τον κύκλο ετών που ακολουθούν οι αγορές κεφαλαίου και τις κυκλικές πολιτικές που ακολουθούν αυτό τον κύκλο ενώ σημείωσε ότι στην παρούσα συγκυρία παρατηρούμε την αντίθετη κίνηση. Ο κ. Χουλιαράκης αναρωτήθηκε γιατί οι αγορές είναι τόσο «χαλαρές» αυτήν την περίοδο, για να εξηγήσει ότι στην Ευρώπη το κλειδί ήταν η αποφασιστική δράση της ΕΚΤ, κυρίως μέσω του προγράμματος επαναγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Αναφέρθηκε δε στις ευρωπαϊκές πολιτικές σε συνδυασμό με τον μηχανισμό ανάκαμψης και οικοδόμησης της ανθεκτικότητας της ΕΕ και τόνισε ότι ο συντονισμός αυτών των πολιτικών ήταν που έδωσε το θετικό μήνυμα στις αγορές - με τη διαφορά μεταξύ ονομαστικού επιτοκίου και ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξη να αποτελεί τον οδηγό της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε επίσης τις διαφορές στον τρόπο απόκρισης των χωρών στην πρόκληση της πανδημίας, αλλά σημείωσε ότι συνολικά η αντίδραση ήταν θετική.
Εν κατακλείδι, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει προτεραιότητα και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην αντίδραση των αγορών, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει το κλίμα - ειδικά σε αγορές με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Τόνισε τη σημασία της σώφρονος τρέχουσας δημοσιονομικής στάσης της Ελλάδας, του σημαντικού ρόλου του μηχανισμού ανάπτυξης και ανθεκτικότητας αλλά και τη στόχευση της κυβέρνησης σε πολιτικές υπέρ κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης