Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Εάν θέλουν διάλογο να το αποδείξουν - MED7: Στήριξη σε Ελλάδα - Κύπρο και μήνυμα σε Erdogan

Μητσοτάκης: Εάν θέλουν διάλογο να το αποδείξουν - MED7: Στήριξη σε Ελλάδα - Κύπρο και μήνυμα σε Erdogan
Macron: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας
Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Med7 στην Κορσική.
Παράλληλα, καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Καλωσορίζουν δε τη μεσολαβητική προσπάθεια του J. Borell και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.
Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου (Διακήρυξη Αζαξιό), αναφέρεται ότι οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση των ηγετών των του Νότου.
Μήνυμα που αποτυπώνεται εύγλωττα και από τα συμπεράσματα που εκδόθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των επτά ηγετών.

Μήνυμα Macron στην Τουρκία

Ο κ. Macron έστειλε μήνυμα «αλληλεγγύης και υποστήριξης προς Ελλάδα και Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις και τις απειλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Διαπιστώσαμε βούληση για διάλογο».
«Ο διάλογος δεν είναι εφικτός εάν βασίζεται σε απειλές στην κυριαρχία άλλων κρατών».
«Η ηγεμονική θέληση κάποιων δυνάμεων θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
Ο ρόλος της Τουρκίας και της Ρωσίας μας απασχολούν» ανέφερε επίσης Macron.
«Η δική μας ευθύνη είναι μία Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μία πολιτική και εποικοδομητική αντιμετώπιση μία μεσογειακή ειρήνη που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σεβασμός για την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους» ανέφερε.
«Δεν είμαστε αφελείς» αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Macron.
«Σήμερα έχουμε μια πολύπλευρη κρίση: Υγειονομικού χαρακτήρα, κοινωνική κρίση αλλά και οικονομική», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Macron.
«Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, μετά τις φωτιές στη Μόρια.
Η Γαλλία θα είναι συνεπής στο ραντεβού της αλληλεγγύης μετά τα όσα έγιναν.
Η Γερμανία και η Γαλλία θα προτείνουν να αναλάβουν τους ασυνόδευτους ανήλικους», ανέφερε ο κ. Macron αναφορικά με τις φωτιές στη Μόρια.
«Επιμείναμε στην αναγκαιότητα στήριξης προς τη Λιβύη ώστε να αποκοπούν οι ροές προς την Ιταλία.
Επίσης μιλήσαμε και για τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό», είπε επίσης.
Aνέφερε ότι «είναι αναγκαίο να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής, ευθυνών και συνθηκών υποδοχής, να γίνει μεταρρύθμιση της Σένγκεν και να εργαστούμε προληπτικά για τις χώρες διέλευσης, Τυνησία, Λιβύη, Μαρόκο».

Μητσοτάκης: Αν θέλει διάλογο η Τουρκία, να το αποδείξει στην πράξη

Η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα εν όψει της συζήτησης για την επιβολή κυρώσεων. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της ευρωμεσογειακής συνόδου, λέγοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.
«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες. Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση: «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης», αναφέροντας ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους».
Επισήμανε, δε, ότι «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη εν όψει της Συνόδου Κορυφής» και τόνισε ότι «διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας ότι μας απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016».

Αναστασιάδης: Σοβαροί κίνδυνοι διατάραξης της ειρήνης στη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας ελλοχεύουν τον κίνδυνο ατυχήματος στην περιοχή: «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι διατάραξης της ειρήνης στη Μεσόγειο, λόγω των ενεργειών της Τουρκίας και των πολεμικών της απειλών. Ενημερώσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλουμε μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων διαδικασιών για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης. Είναι γνωστό πως τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ. Χαιρετίζω την ομόφωνη θέση και την αποφασιστικότητα των ηγετών για την ανάγκη τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.
Έχουμε καλέσει την Άγκυρα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και εάν δεν συμφωνήσουμε να προσφύγομε στο διεθνές δικαστήριο».
Έκανε επίσης αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που δεν καταγραφεί αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, την αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, R. Abela, που σημείωσε ότι «η Μάλτα έχει βάσει Συντάγματος ρήτρα ουδετερότητας και, υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι η εδαφική ουδετερότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά».
«Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο διάλογος είναι ο μόνος διάλογος προς τα εμπρός και θα πρέπει να επικρατήσει», τόνισε ο κ. Abela.
O πρωθυπουργός της Ισπανίας P. Sanchez σε σχέση με την Τουρκία, υπογράμμισε: «Η σχέση που έχουμε με την Τουρκία είναι σημαντική.
Υπάρχει μια ενέργεια κατά κρατών – μελών της ΕΕ. Υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά.
Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα διαλόγου προς την Τουρκία.
Πρέπει να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας J. Connte έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας», στέλνοντας και αυτός μήνυμα προς την Άγκυρα.
«Πρέπει να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Οι εντάσεις στην περιοχή μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε να τις αποθαρρύνουμε.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο που αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία.
Να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματική φύση και ρίζα των συγκρούσεων.
Να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις για να εκκινήσουμε τον διάλογο».
Την αλληλεγγύη του απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, A, Costa, κάνοντας παράλληλα λόγο για εσωτερική και εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη και μιλώντας για ένα κοινό ευρωπαϊκό αγαθό γύρω από τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών.
«Η Ευρώπη αποτελείται από διαφορετικές περιοχές και το σύνολο του Νότου έχει διαφορετική προσφορά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης