Ενέργεια

Το «όχι» των κρατών της Βαλτικής για τα πυρηνικά της Λευκορωσίας

Το «όχι» των κρατών της Βαλτικής για τα πυρηνικά της Λευκορωσίας
Η συμφωνία αναμένεται να μειώσει κατά το ήμισυ το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών της Βαλτικής και τρίτων χωρών

Τα υπουργεία που είναι υπεύθυνα για τον ενεργειακό τομέα στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για να σταματήσουν τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας με τη Λευκορωσία όταν θέσει σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Ειδικότερα, σχεδιάζουν να εισαγάγουν ένα σύστημα πιστοποιητικών που να δηλώνουν την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας και να θεσπίσουν ένα ενιαίο τιμολόγιο για τη χρήση της υποδομής που θα εφαρμοστεί μόλις εγκριθούν οι απαιτούμενες νομικές πράξεις στη Λετονία και τη Λιθουανία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Η εσθονική νομοθεσία επιτρέπει ήδη τον καθορισμό της τιμής.

Ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών της Εσθονίας Taavi Aas δήλωσε ότι η συμφωνία θα βελτιώσει τη θέση στην αγορά και τις προοπτικές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας των τριών κρατών. Το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας θα κατευθυνθεί προς τη διατομή Ρωσίας-Λετονίας σε μειωμένες ποσότητες, χρησιμοποιώντας χωρητικότητα που "απομένει από" το εσωτερικό εμπόριο στα κράτη της Βαλτικής σύμφωνα με τον υπουργό. Το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Καλίνινγκραντ και Λιθουανίας θα συνεχιστεί στους τρέχοντες όγκους, πρόσθεσε.

Η συμφωνία αναμένεται να μειώσει κατά το ήμισυ το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών της Βαλτικής και τρίτων χωρών. Η νέα συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το συγχρονισμό των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Βαλτικής στα τέλη του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης