Φυσικό Αέριο

Βραζιλία: Τέλος και στο εικονικό μονοπώλιο της Petrobras στο φυσικό αέριο

Βραζιλία: Τέλος και στο εικονικό μονοπώλιο της Petrobras στο φυσικό αέριο
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 11 δισ. δολ
Η Κάτω Βουλή της Βραζιλίας πρόκειται να ψηφίσει την Τρίτη 1/9/2020 για να εγκρίνει νομοσχέδιο που μπορεί να ανοίξει περαιτέρω την αγορά φυσικού αερίου σε ιδιώτες επενδυτές, δίνοντας οριστικό τέλος στο μονοπώλιο που κατέχει η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) SA.

Εάν εγκριθεί, ο νόμος θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου στη Βραζιλία, λέει ο Laercio Oliveira, ο οποίος θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο νόμος θα μπορούσε να προσελκύσει 60 δισεκατομμύρια reais (11 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργήσει 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Oliveira είπε ότι αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί χωρίς αλλαγές στην Κάτω Βουλή. Το νομοσχέδιο θα πρέπει ακόμη να σταλεί στη Γερουσία για έγκριση.

Η Petrobras, έχασε το μονοπώλιο στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πριν από δύο δεκαετίες, αλλά στην πράξη διατηρούσε ένα εικονικό μονοπώλιο στη βιομηχανία φυσικού αερίου.

Η εταιρεία άρχισε να περιορίζει τον έλεγχο πριν από μερικά χρόνια, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μιλίων αγωγών.

Η μείωση του ελέγχου της Petrobras στον κλάδο εξαρτάται τώρα από τη θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει σε περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες να εισέλθουν στον χώρο.

«Έχουμε το πιο ακριβό αέριο στον κόσμο και, το οποίο ανάγκασε εκατοντάδες βιομηχανίες να κλείσουν στη Βραζιλία ή να αλλάξουν την πηγή ενέργειας», δήλωσε ο νομοθέτης στο Reuters, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο κοστίζει περισσότερο από δύο φορές πάνω στη Βραζιλία από ό, τι στη διεθνή αγορά.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας στο χειρισμό παραχωρήσεων και στην κατασκευή αγωγών, με μόνο μία εξουσιοδότηση που απαιτείται από τη βραζιλιάνικη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου γνωστή ως ANP.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της Petrobras και της Golar Power επέκριναν σε δύο ξεχωριστές διαδικτυακές συναντήσεις την απόπειρα της τελευταίας στιγμής να αλλάξουν την πρόταση που θα παρουσιαστεί στο Σώμα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrobras Roberto Castello Branco δήλωσε ότι υπήρχαν ιδιωτικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν αγωγούς που επιδοτούνται από κυβερνήσεις.

«Θα ήταν μια φοβερή ιδέα και κακή χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων», δήλωσε την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο θα ανοίξει επίσης τον ανταγωνισμό αλλάζοντας τη δομή του τομέα του φυσικού αερίου, ώστε οι παραγωγοί να μην μπορούν να είναι διανομείς και το αντίστροφο, δήλωσε ο Oliveira.

Η Petrobras έκλεισε δύο εργοστάσια λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια που λειτουργούσαν με φυσικό αέριο, συμπλήρωσε. Οι εξαγωγές από τις μονάδες θα ήταν πιο ανταγωνιστικές εάν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερες, επεσήμανε.

Ο υπουργός Οικονομίας Paulo Guedes είναι υπέρ του νομοσχεδίου που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2013, επειδή θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Oliveira.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης