Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αντάλλαγμα δόση 10 δισ από τους Θεσμούς, αλλά όχι εφάπαξ και για νέα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ

Αντάλλαγμα δόση 10 δισ από τους Θεσμούς, αλλά όχι εφάπαξ και για νέα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ
Ενδεχομένως από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης να αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. ευρώ η συνολική δόση προς την Ελλάδα, η οποία δεν θα δοθεί εφάπαξ αλλά σε υποδόσεις.
Με αφορολόγητο, απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αποκρατικοποιήσεις, ανοίγει - μετά από 70 μέρες απουσίας των θεσμών από την Αθήνα - η αυλαία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των δανειστών για την ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και την δόση των 10 δισ. ευρώ που διεκδικεί η κυβέρνηση.
Το πρόγραμμα επαφών με τους πιστωτές ξεκινά από νωρίς το πρωί σήμερα 28/2/2017 με πρώτο θέμα στην ατζέντα να είναι η δομή και η λειτουργία του νέου ταμείου των αποκρατικοποιήσεων και τελευταίο τα δημοσιονομικά που αποτελεί και το υπ΄ αριθμόν ένα αγκάθι αυτής της διαπραγμάτευσης.
Πρώτο μέλημα των Ντέκλαν Κοστέλο από Κομισιόν, Φραντζέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ, Νικολά Τζιαμαριόλι από τον ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ είναι να «σκανάρουν» την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και τα στοιχεία για την περυσινή χρονιά (2016), ώστε να κάνουν στη συνέχεια τις απαραίτητες προβολές και να υπολογίσουν το τελικό ύψος του πακέτου των πρόσθετων μέτρων για την μετά προγράμματος εποχή.
Πρόκειται για τα μέτρα που θα υποστηρίξουν τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πακέτο αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 3,2 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ), καθώς η υπεραπόδοση του 2016 θα ληφθεί υπόψη και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια «έκπτωση» της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη απαίτηση για παρεμβάσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.
Κεντρικό σημείο αναφοράς των νέων μέτρων είναι θα είναι οι νέες μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις.
Ειδικά για το αφορολόγητο οι πιστωτές έρχονται με αξιώσεις για ένα δραστικό κούρεμα πιθανότατα σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από το 2018. Το 2019 που θα ακολουθήσει η δεύτερη μείωση το αφορολόγητο όριο αναμένεται να προσγειωθεί στα 5.526 - 5.550 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 19%. Έτσι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο ύψους 90 έως 750 ευρώ ετησίως.
Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται η μείωση του ΦΠΑ - πράγμα για το οποίο απαιτείται απόφαση από την Ε.Ε. - ή εναλλακτικά μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρές ιδιοκτησίες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.
Θα πρέπει βέβαια οι ελληνικές προτάσεις να τρυπήσουν το μπλοκ του ΔΝΤ το οποίο απορρίπτει γενναιόδωρα μέτρα και επιμένει σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις-νοικοκυριά, καθώς και υποχώρηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2017 με όλες τις πηγές από την Κομισιόν να μιλούν για Απρίλιο ή και για Μάιο ακόμη αφού στα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να προστεθούν και οι εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τις Ολλανδικές εκλογές (15 Μαρτίου) που επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις.
Λίγο αργότερα (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) θα στηθούν κάλπες και στη Γαλλία, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου έπονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Ενδεχομένως από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. ευρώ η συνολική δόση προς την Ελλάδα, η οποία δεν θα δοθεί εφάπαξ αλλά σε υποδόσεις.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης