Ενέργεια

Σε πλεονεκτική θέση στην αγορά ρεύματος οι εναλλακτικοί πάροχοι που είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί

Σε πλεονεκτική θέση στην αγορά ρεύματος οι εναλλακτικοί πάροχοι που είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί
Οι παραγωγοί – προμηθευτές μπορούν να εξισορροπήσουν τις ζημιές από τα τιμολόγια λιανικής μέσω της ανόδου της Οριακής Τιμής Συστήματος, δυνατότητα που δεν έχουν οι εταιρίες που απλώς εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια
Σε αναβρασμό τελεί το τελευταίο διάστημα η αγορά των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός διαμορφώνεται εσχάτως ανάμεσα στους παραγωγούς ρεύματος που είναι ταυτόχρονα και προμηθευτές, ενώ από την άλλη πλευρά όσες εταιρίες έχουν μόνο το ρόλο του πωλητή ρεύματος αναμένεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση τους επόμενους μήνες.
Οι παραγωγοί - προμηθευτές εγγυώνται στους καταναλωτές ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα τιμολόγια ρεύματος, ακόμη κι όταν η Οριακή Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) κινείται ανοδικά.
Οι καταναλωτές πριν υπογράψουν το συμβόλαιο με τον ιδιώτη πάροχο θα πρέπει να ρωτήσουν και να διαβάσουν το άρθρο της συμφωνίας που ορίζει σε ποια περίπτωση θα μεταβληθεί το τιμολόγιο του με βάση τη μεταβολή της ΟΤΣ.
Οι παραγωγοί ρεύματος και ιδιώτες προμηθευτές ορίζουν στα καινούργια συμβόλαια ότι δεν θα διαφοροποιήσουν τα τιμολόγια τους ανεξάρτητα ποια θα είναι η ΟΤΣ.
Είναι λοιπόν προφανές ότι οι παραγωγοί κερδίζουν τον ανταγωνισμό έναντι των απλών προμηθευτών, οι οποίοι διατηρούν στα συμβόλαια τους τον όρο μεταβολής του τιμολογίου.  
Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι τις ζημιές που προκύπτουν από τα τιμολόγια λιανικής πώλησης μπορούν να τις εξισορροπήσουν ως παραγωγοί από την άνοδο της τιμής της ΟΤΣ.  
Η μαθηματική αυτή εξίσωση με συντελεστές «παραγωγός και προμηθευτής» δείχνει να έχει θετικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε οι συγκεκριμένοι πάροχοι να διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά.  
Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα αναφορικά στη μετακίνηση της πελατείας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς εκείνους που είναι παράλληλα και παραγωγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιώτες που είναι μόνο προμηθευτές ρεύματος, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια που έχουν δώσει στους πελάτες τους, ενώ από την άλλη οι παραγωγοί - πάροχοι υποστηρίζουν πως το 90% των συμβολαίων τους θα παραμείνουν αμετάβλητα ως προς τις τιμές του ηλεκτρικού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης