Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Σε λειτουργία εντός του έτους το δεύτερο αιολικό 155 MW στις ΗΠΑ

Τέρνα Ενεργειακή: Σε λειτουργία εντός του έτους το δεύτερο αιολικό 155 MW στις ΗΠΑ
Η εισηγμένη λειτουργεί ήδη ένα αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW στο Idaho των ΗΠΑ, ενώ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου της έργου ΑΠΕ στο Τέξας προτίθεται να αναπτύξει ακόμη ένα στην ίδια περιοχή
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της Τέρνα Ενεργειακή στις ΗΠΑ με επόμενο «σταθμό» την κατασκευή του αιολικού πάρκου Fluvanna 1.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τέρνα Ενεργειακή που αποτελεί μέλος του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τον επενδυτικό οργανισμό Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις ΗΠΑ.
Η πρώτη φάση της συνεργασίας αφορά το αιολικό πάρκο Fluvanna 1, ισχύος 155 MW με ανεμογεννήτριες Gamesa που υλοποιεί η εισηγμένη στην περιοχή Scurry County στο Τέξας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η CIP θα προσφέρει κεφάλαια ύψους 61 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη μέρους του κόστους ανάπτυξης, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης αγγίζει τα 250 εκατ. δολάρια.
Η Goldman Sachs υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προαπαιτούμενων, θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Συμμετοχών που κατέχει το έργο μετά τη θέση του σε εμπορική λειτουργία.
Κατά την περίοδο κατασκευής οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται από ομάδα τραπεζών που αποτελείται από τις HSBC, NordLB, Morgan Stanley και Rabobank.

Εντός του έτους η λειτουργία του νέου αιολικού

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τέρνα Ενεργειακή, η κατασκευή του νέου αιολικού πάρκου θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, έτσι ώστε το Fluvanna 1 να  τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους.  
Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη λειτουργεί ήδη αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW στις ΗΠΑ, στην περιοχή Elmore County του Idaho, ενώ προωθεί κι άλλες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός ακόμα αιολικού πάρκου (Fluvanna II) ισχύος 130 MW στο Τέξας, για το οποίο η CIP έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ελληνικού ομίλου ανέρχεται πλέον σε 738 MW.
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει εγκαταστήσει 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία.
Ταυτόχρονα, διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 242 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική.
Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης