Εξοικονομώ

Γιατί αποδεικνύεται στην πράξη οικονομικότερο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; - Οι θεμελιώδεις συγκρίσεις

Γιατί αποδεικνύεται στην πράξη οικονομικότερο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; - Οι θεμελιώδεις συγκρίσεις
Σημαντικός παράγοντας η συντήρηση και τα έξοδά της για το ηλεκτροκίνητο όχημα σε σύγκριση με το συμβατικό

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα υπέρ και τα κατά της ηλεκτροκίνησης, με αφορμή τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη.Σαν γενική ιδέα, αυτό που όλοι έχουμε στο μυαλό μας είναι η απόσβεση της αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι δυνατόν να επιτευχθεί άμεσα. Ας εξετάσουμε τα βασικά σημεία της σύγκρισης μεταξύ ηλεκτρικού και συμβατικού οχήματος.

Συγκρίσεις

Στην πράξη ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποδεικνύεται φθηνότερο, όχι μόνο από το κόστος ενέργειας που εξοικονομεί, τα τέλη κυκλοφορίας που είναι μηδενικά και τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα που δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και από τη συντήρηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνάει τα 120 έως 150 ευρώ ετησίως, που είναι λιγότερα ακόμη και από το κόστος ενός «μικρού» σέρβις.

Αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι έως και 80% χαμηλότερο σε σχέση με τη συντήρηση των συμβατικών αυτοκινήτων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ένα συμβατικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί περισσότερα από 20.000 ανταλλακτικά, ενώ ένα ηλεκτρικό χρησιμοποιεί μόλις 7.000 ανταλλακτικά, υποδηλώνοντας ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι υπέρ της πλήρους απλούστευσης. Άρα και της σημαντικής μείωσης του κόστους συντήρησης, αφού τα περισσότερα ανταλλακτικά έχουν εγγύηση εφ' όρου ζωής.

Μικρά και μεγάλα σέρβις

Σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν απαιτείται αλλαγή λαδιών, φίλτρων, μπουζί και άλλων ανταλλακτικών που έχουν να κάνουν με τα «υγρά» του κινητήρα, τα οποία είναι αναλώσιμα με αρκετά υψηλή τιμή.
Ενώ στα συμβατικά αυτοκίνητα υπάρχουν τα «μικρά» και «μεγάλα» σέρβις σε συγκεκριμένα χιλιόμετρα κάθε χρόνο, σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτό δεν ισχύει και αρκεί η επισκευή στο συνεργείο μία φορά τον χρόνο, αποκλειστικά για έλεγχο.
Αρκεί να ελεγχθούν τα φρένα και τα υγρά τους, που σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί η διάρκειά τους να ξεπεράσει τα 200.000 χιλιόμετρα, ο εξωτερικός φωτισμός, τα ηλεκτρολογικά, τα διάφορα καλώδια, τα φίλτρα καμπίνας-γύρης, το ψυκτικό υγρό του κυκλώματος μπαταρίας υψηλής τάσης, το κύκλωμα κλιματισμού και να γίνουν άλλοι έλεγχοι στο πλαίσιο της περιοδικότητας, χωρίς να χρειάζεται σημαντική παρέμβαση από τον μηχανικό.

kado

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Εκτός από του σταθμού φόρτισης που αποτελούν τεράστια παράμετρο, το κεφάλαιο «μπαταρία», είναι ένα σημαντικός παράγοντας για την ευζωία του ηλεκτροκίνητου οχήματος.  ύμφωνα με έρευνες, η μπαταρία χάνει κάθε χρόνο 2-3% της συνολικής χωρητικότητας.
Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν οκταετή εγγύηση καλής λειτουργίας και εξασφάλισης επιθυμητής χωρητικότητας.
Έτσι, σε βάθος 10ετίας θα έχει απωλέσει το 20-30% της συνολικής απόδοσης. Φυσικά, σε αυτόν τον τομέα οι κατασκευαστές συνεχίζουν με αμείωτο βαθμό τις έρευνες και υπάρχει η εκτίμηση ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια οι μπαταρίες θα είναι ελαφρύτερες, με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε μικρότερο όγκο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης