Ενέργεια

«Οδηγός» το υδρογόνο στην ενεργειακή μετάβαση – Το μεγαλόπνοο έργο της Equinor στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Οδηγός» το υδρογόνο στην ενεργειακή μετάβαση – Το μεγαλόπνοο έργο της Equinor στο Ηνωμένο Βασίλειο

 «Μπλε υδρογόνο» θα παράξει η νορβηγική Equinor

Η Equinor σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Βρετανία ένα σταθμό παραγωγής υδρογόνου από φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, δήλωσε η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου την περασμένη βδομάδα.

Το έργο Hydrogen to Humber Saltend θα υλοποιηθεί στο Saltend Chemicals Park κοντά στο Hull, μια πόλη στα βόρεια της Αγγλίας. Η Equinor ανέφερε ότι θα είναι «το μεγαλύτερο εργοστάσιο του είδους του στον κόσμο».

Το υδρογόνο θα παραχθεί από φυσικό αέριο και θα σταλεί σε χημικές μονάδες και σε σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το διοξείδιο του άνθρακα, ένα υποπροϊόν της διεργασίας, θα διοχετευθεί υπεράκτια και θα θαφτεί κάτω από τον βυθό.

Προσδοκία είναι το πρόγραμμα να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών στο Saltend Chemicals Park κατά περίπου 900.000 μετρικούς τόνους CO2 ετησίως.

Το είδος του υδρογόνου που το έργο της Equinor ελπίζει να παράξει είναι γνωστό ως μπλε υδρογόνο - ή υδρογόνο που παράγεται χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο "με το σχετικό CO2 που συλλαμβάνεται και αποθηκεύεται με ασφάλεια’’. Αντιθέτως, το πράσινο υδρογόνο παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης