Ενέργεια

Λιθουανία εναντίον Λευκορωσίας για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικό σταθμό

Λιθουανία εναντίον Λευκορωσίας για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικό σταθμό
Η Λιθουανία απέχει από την συνάντηση των προέδρων της Βαλτικής εν μέσω διαφωνιών για την πυρηνική ενέργεια
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda αρνήθηκε να συμμετάσχει σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους ομολόγους του από την Εσθονία και τη Λετονία, λέγοντας ότι το έκανε αφού οι χώρες δεν συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από έναν νέο πυρηνικό σταθμό στη Λευκορωσία.

Η Λιθουανία βλέπει τον πυρηνικό σταθμό, που κατασκευάστηκε από το Atomstroyexport της Ρωσίας κοντά στην πρωτεύουσα και χρηματοδοτήθηκε από τη Μόσχα με δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, κάτι που διαφωνεί η Λευκορωσία.
«Η γνώμη του Προέδρου είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Nauseda στο Reuters.

Η Λιθουανία έχει νόμο που απαγορεύει όλες τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Λευκορωσίας μετά την έναρξη λειτουργίας του σταθμού παραγωγής ενέργειας.
Το γραφείο του προέδρου της Εσθονίας, το οποίο φιλοξένησε τη συνάντηση, δήλωσε ότι Nauseda, «αποφάσισε να μην συμμετάσχει την τελευταία στιγμή λόγω εσωτερικών υποθέσεων».

Η Λιθουανία θέλει και οι τρεις χώρες να προχωρήσουν στην απαγόρευση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της Λευκορωσίας μετά την έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, δημιουργώντας ένα προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να εμποδίσει την πώληση της ενέργειας στη Λιθουανία.

Οι πρόεδροι της Εσθονίας και της Λετονίας δήλωσαν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την προκαταρκτική συμφωνία. «Το αφήνουμε στις κυβερνήσεις μας να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τις ακριβείς διατυπώσεις, εάν πρέπει να προσαρμοστούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Kersti Kaljulaid της Εσθονίας.

Η Λευκορωσία αναμένει να έχει τον πρώτο από τους δύο αντιδραστήρες 1.2 gigawatt VVER 1200 τον Ιούλιο και θα παρέχει την πρώτη ισχύ το φθινόπωρο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης