Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την Socar για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την Socar για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ
Η μερισματική απόδοση τελευταία εκκρεμότητα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ. Ενισχυμένος ο ρόλος της ιταλικής Snam. 
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar. 
Το ζήτημα της μερισματικής απόδοσης του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται ότι αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία  θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, αφού τότε λήγει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar  στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων APA, οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος με υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής Snam και της Socar.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ύψος της συμμετοχής της ιταλικής εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, αν και σύμφωνα με το ΑΡΑ, το μερίδιο της Socar στην ελληνική εταιρία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου θα μειωθεί τελικώς κάτω από το 36%.
Αυτό σημαίνει ότι στην ιταλική Snam θα μεταβιβαστεί ποσοστό άνω του 30%. 
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του μεριδίου της Socar στον ΔΕΣΦΑ από το 66%, στο 49%, ήταν όρος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκρίνει την πώληση. 
Στο πλαίσιο αυτό η αζέρικη εταιρία αναζήτησε τρίτο επενδυτή και κατέληξε στην ιταλική Snam. 
Το τελευταίο διάστημα και μετά την εμπλοκή που επήλθε στην υπόθεση λόγω της "τροπολογίας Σκουρλέτη" που μείωνε την αξία της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ και κατ΄ επέκταση τα έσοδα της εταιρίας από τα τέλη χρήσης δικτύου, η ιταλική εταιρία ενεπλάκη στην υπόθεση πιο ενεργά.
Σύμφωνα με το αζέρικο πρακτορείο υπό συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται το μέρισμα που ο καθένας από τους τρεις εταίρους της νέας μετοχικής σύνθεσης του ΔΕΣΦΑ θα παίρνει από τα κέρδη.
Η Socar και η Snam έχουν ζητήσει την εξασφάλιση υψηλών μερισμάτων, μέσω μίας συμφωνίας, που θα παρακάμπτει τον εταιρικό κανονισμό, ο οποίος επιτρέπει ακόμη και μηδενικό μέρισμα.
Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα της εξαγοράς για το 66% των μετοχών ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 188 εκατ. ευρώ προορίζονται για το 31% των μετοχών του δημοσίου, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα για το 35% του μεριδίου των ΕΛΠΕ.
Μετά την πώληση  το δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος του 34% του ΔΕΣΦΑ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης