Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο Yπερταμείο το 51% των μετοχών της ΔΕΗ - Δεν θα προχωρήσει άμεσα η πώληση του 17%

Στο Yπερταμείο το 51% των μετοχών της ΔΕΗ - Δεν θα προχωρήσει άμεσα η πώληση του 17%
Ποσοστό 34% απευθείας στο σκέλος αξιοποίησης και το 17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ
Στο νέο υπερταμείο θα βρεθεί τελικώς το 51% της ΔΕΗ χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 17% όπως επιδιώκει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. 
Η μεταβίβαση της ΔΕΗ στο υπερταμείο θα γίνει με δύο κινήσεις:
Πρώτον μέσω της μεταβίβασης στο υπερταμείο του 34% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που σήμερα κατέχει το υπουργείο Οικονομικών και δεύτερον μέσω της υπαγωγής του ΤΑΙΠΕΔ, ως σύνολο, στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. 
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών για τα προαπαιτούμενα, στο νέο υπερταμείο μεταφέρονται έξι ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.
Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ, ενώ εκτός του υπερταμείου παραμένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ.
Σε ότι αφορά ειδικά τη ΔΕΗ η πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά το 34% ενώ το 17% που σήμερα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ως έχει και κατά συνέπεια θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα πώλησης του μέσω της έναρξης διαδικασιών εξευρέσεις συμβούλου εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους. 

Όχι λέει ο Πάνος Σκουρλέτης στις "τυφλές αποκρατικοποιήσεις" 

Όπως είναι γνωστό ο Πάνος Σκουρλέτης διαφωνεί με την απευθείας πώληση των μετοχών της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών εταιριών (ΕΛ-ΠΕ, ΔΕΠΑ) που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίζοντας τες μάλιστα, ως «τυφλές αποκρατικοποιήσεις» που δεν προσφέρουν τίποτε στην ενεργειακή αγορά.
Ο ίδιος έχει παρουσιάσει δημόσια μέσο αρθρογραφίας το δικό του σχέδιο αξιοποίησης των συγκεκριμένων εταιριών, για το οποίο ενημέρωσε και τους εκπροσώπους των δανειστών, χωρίς ωστόσο να γίνει σε βάθος συζήτηση. 
Με το προσχέδιο του νομοσχεδίου «για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σχεδιάζεται στην τελική του μορφή να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με στόχο να έχει ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος έως την Τρίτη, δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που θα ήθελε ο κ. Σκουρλέτης.
Πάντως είναι βέβαιο ότι ο ίδιος θα επιμείνει να θέσει το θέμα και στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, επιδιώκοντας οι ενεργειακές εταιρίες να φύγουν από το ΤΑΙΠΕΔ και να υπαχθούν στον κεντρικό άξονα του υπερταμείου που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση και όχι στην ιδιωτικοποίηση  των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης