Φυσικό Αέριο

ΗΠΑ: Aπογειώνεται το φυσικό αέριο μετά την κατάρρευση του πετρελαίου- Άνοδος 10,9% στα futures του Μαίου

ΗΠΑ: Aπογειώνεται το φυσικό αέριο μετά την κατάρρευση του πετρελαίου- Άνοδος 10,9% στα futures του Μαίου

Λόγω των προβλέψεων ότι θα μειωθεί η παραγωγή μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου

 

Τα futures φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα 20.4.2020 λόγω των προσδοκιών ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί καθώς η πτώση των τιμών του αργού στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 θα οδηγήσει σε κλείσιμο την παραγωγή πετρελαίου στις λεκάνες σχοστολιθικού, πετρελαιοπηγές οι οποίες παράγουν πολύ αέριο.
Μάλιστα ενώ οι τιμές κινήθηκαν διορθωτικά σήμερα 21/4 βρίσκονται στις 16.14 στα 1,90 δολ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Σύμφωνα με το Reuters οι traders σημείωσαν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω των προβλέψεων για κρύο καιρό και υψηλότερη ζήτηση θέρμανσης την επόμενη εβδομάδα, ακόμη και όταν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις απαιτούν μείωση της χρήσης φυσικού αερίου καθώς οι εταιρείες έκλεισαν για τον κορωνοϊό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για τον Μάιο στο New York Mercantile Exchange (NYMEX) αυξήθηκαν 4,9 σεντ, ή 2,8%, σε 1,802 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες στις 12:22 μ.μ. EDT (1622 GMT) άνοδος περίπου 13% τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Περί τις 23:27 ώρα Ελλάδας η τιμή του φυσικού αερίου ενισχυόταν 10,9% στα 1,945 δολ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Τα αμερικανικά συμβόλαια αργού κατέρρευσαν και σημείωσαν αρνητικές τιμές.

Η κατάρρευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού φέτος - σχεδόν 90% - προκάλεσε την πριμοδότηση του αργού έναντι του φυσικού αερίου η οπόια οδήγησε να μειωθεί σχεδόν σε ισοτιμία ενέργειας για πρώτη φορά από το 2008..

Πριν αρχίσει να μειώνεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση ενέργειας, το αέριο διαπραγματευόταν κοντά σε πολυετές χαμηλό, καθώς η παραγωγή ρεκόρ και οι μήνες ήπιου χειμερινού καιρού επέτρεπαν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειαςνα αποθηκεύσουν περισσότερο καύσιμο, καθιστώντας απίθανες τις ελλείψεις και τις αυξήσεις τιμών.

Οι αναλυτές ανέμενα οι τιμές φυσικού αερίου σε το σημείο αναφοράς Henry Hub στη Λουιζιάνα το 2020 να υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για το υπόλοιπο του 2020 και το 2021 διαπραγματεύονται πολύ υψηλότερα από τον επόμενο μήνα, λόγω των προσδοκιών ότι η ζήτηση θα ανέβει καθώς η οικονομία προχωρεί σε επανεκκίνηση και οι κυβερνήσεις σταδιακά χαλαρώνουν τους περιορισμούς ταξιδιού και εργασίας.

Τα συμβόλαια για το 2021 διαπραγματεύτηκε πάνω από αυτό για το 2022 για 30 ημέρες και πάνω από το 2025 για 20 ημέρες.

   Με τις προθεσμιακές τιμές να αυξάνονται, οι κερδοσκόποι την περασμένη εβδομάδα αύξησαν την καθαρή θετική θέση στο NYMEX και η διηπειρωτική ανταλλαγή έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.

Την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 7 Απριλίου, άλλαξαν θέσεις από net short σε net long για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019.

   Η Refinitiv αύξησε την πρόβλεψη ζήτησης φυσικού αερίου για 48 πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών , για την επόμενη εβδομάδα σε 90,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (bcfd) τη Δευτέρα από 87,8 bcfd την Παρασκευή. Αυτό συγκρίνεται με μια προβολή 94,3 bcfd για αυτήν την εβδομάδα.

   Η παραγωγή των Η.Π.Α. στις 48 πολιτείες, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων των 92,5 bcfd την Κυριακή από 92,7 bcfd το Σάββατο, σύμφωνα με την Refinitiv. Αυτό συγκρίνεται με μέσο όρο 93,0 bcfd την περασμένη εβδομάδα και ένα υψηλό ημερήσιο 96,5 bcfd στις 30 Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης