Επικαιρότητα

Κ.Μητσοτάκης: Σε ισχύ από τη Δευτέρα (23/3) στις 6 π.μ. η απαγόρευση άσκοπης μετακίνησης πολιτών

Κ.Μητσοτάκης: Σε ισχύ από τη Δευτέρα (23/3) στις 6 π.μ. η απαγόρευση άσκοπης μετακίνησης πολιτών
«Το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.
«Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του. «Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» τόνισε και προσέθεσε:

«Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία».

H εξειδίκευση εφαρμογής της απαγόρευσης έγινε με ανακοινώσεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι), από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Το μέτρο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «περιλαμβάνει εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν, μια και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους».

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

ΠΩΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ - ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι,:

- Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

- Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

- Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

- Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

- Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης» και κατέληξε:

«Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».


Νωρίτερα το Worldenergynews έγραφε:

Aνακοινώνεται εντός ολίγου η κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό στις 18:00.
Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεχείς συσκέψεις υπό την Πολιτική Προστασία με τις υγειονομικές αρχές και συναρμόδιους φορείς επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο της απαγόρευσης ώστε να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα έχει κλιμακωτή μορφή.
Θα επιτρέπεται δηλαδή η προσέλευση και η αποχώρηση από την εργασία αλλά και τέλεση βασικών αναγκών, όπως η μετάβαση σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ για την προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων. Πληροφορίες αναφέρουν, πως θα επιστρατευθεί και η τεχνολογία για την επιτήρηση των περιορισμένων μετακινήσεων, όπως με την αποστολή SMS.
Όσοι μετακινούνται, χωρίς την αποστολή SMS θα πρέπει να φέρουν με συμπληρωμένα τα στοιχεία ειδικό έγγραφο.
Το γαλλικό μοντέλο

Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για το «γαλλικό μοντέλο» που απαγορεύει τις άσκοπες μετακινήσεις πολιτών και επιτρέπει μετακινήσεις μόνο από το σπίτι στην εργασία, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία και μετακινήσεις ανάγκης για προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων.
Επίσης αναμένεται να επιτραπούν μετακινήσεις για θέματα που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.
Εξετάζεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε κοντινή απόσταση από το σπίτι για αθλητική άσκηση κατά μόνας ή για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς.

Στην Αστυνομία το βάρος της εφαρμογής του μέτρου

Το «βάρος» της εφαρμογής του μέτρου θα πέσει στην Αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων που εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δεχόταν τις πρώτες ημέρες 150 κλήσεις πολιτών ανά οκτάωρο, για περιστατικά μη συμμόρφωσης στους περιορισμούς.
Στην περίπτωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οι αστυνομικοί με συνεχείς ελέγχους θα επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα στους «απείθαρχους», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής».
Επί τάπητος έχει πέσει και η πρόταση να εκδοθούν ειδικές κάρτες, που θα διανεμηθούν στους πολίτες για τον έλεγχο των μετακινήσεών τους.
Αρμόδιες πηγές, πάντως, σημειώνουν για το θέμα ότι «πρόκειται για την έσχατη λύση, καθώς ένα τέτοιο μέτρο παραβιάζει αναγκαστικά την ατομική μας ελευθερία, επιβαρύνει την ψυχολογία των πολιτών και αποτελειώνει την οικονομία».
Στα σχέδια «εκτάκτου ανάγκης» υπάρχουν εκτιμήσεις για τις απαιτήσεις που θα κληθεί να ικανοποιήσει το σύστημα υγείας σε περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης του ιού.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (21/3) αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 68ο: Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

1. Προς τον σκοπό μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να επιβάλλεται, πλέον άλλων μέτρων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων κρατών.
Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.

2. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.

3. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.
Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας.
Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.

Σχέδια καραντίνας για χωριά και πόλεις

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαθέτει σχέδια προκειμένου να μπορούν να τεθούν σε καραντίνα χωριά ή ακόμα και πόλεις, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο χωριών, Δαμασκηνιά και Δραγασιά, στον Δήμο Βοΐου στην Κοζάνη.
Τα σχέδια προβλέπουν την επιτήρηση της καραντίνας, την τροφοδοσία με τα απαραίτητα είδη αλλά και την επαρκή λειτουργία των κρίσιμων υποδομών για να μην υπάρχουν προβλήματα με το ρεύμα, το νερό και τις τηλεπικοινωνίες.

Το τελευταίο μήνυμα Μητσοτάκη

Καταλυτικό ρόλο στην κυβερνητική απόφαση διαδραμάτισε η κυκλοφορία των πολιτών το Σαββατοκύριακο (21 -22/3//2020), που κατά φαινόμενα δεν ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου και το έφερε πιο κοντά στη λήψη αυτής της δύσκολης απόφασης.
Εξάλλου το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 ήταν σαφές και υποδείκνυε, πως το τρέχον Σαββατοκύριακο θα ήταν κομβικής σημασίας για την απόφαση αυτή.
«Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού.
Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε.
Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι!», έγραψε ο πρωθυπουργός ανήρτησε και σχετικό βίντεο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του πρόσφατου διαγγέλματός του, είχε ήδη προειδοποιήσει για απαγόρευση κυκλοφορίας σε περίπτωση που οι πολίτες συνεχίσουν να έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά και δεν μένουν στο σπίτι τους, μεγιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Πέτσας: Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει

Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζεται».
Όπως είπε,«όλα είναι πάνω στο τραπέζι.
Κάθε μέρα αξιολογούμε την κατάσταση.
Κάθε μέρα το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει συσκέψεις με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, αλλά, και όλες τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επιτελείων των οικονομικών Υπουργείων.
Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζονται.
Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει».
Όπως σημείωσε, «αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί», ενώ ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι «πάμε καλά».
Υπογράμμισε πως «το πρόβλημα είναι, πως ακόμη και ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων αν δεν πειθαρχήσουν, ο κίνδυνος στον οποίο μπορεί να εκθέσουν τους συμπολίτες τους, και τους εαυτούς τους φυσικά, είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Γι’ αυτό αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να προφυλάξουμε τη δημόσια υγεία.
Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε σχετικά καλά, ιδίως αν συγκρίνουμε τη χώρα μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.
Είναι πολύ κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο χρειαστεί».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους πολίτες να πειθαρχήσουν στις οδηγίες και να μείνουν στα σπίτια τους και σημείωσε ότι κάποιοι θεώρησαν αυτή την ανάπαυλα ως διακοπές, ενώ δεν είναι.
«Είναι ένας πόλεμος που πρέπει να κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ακόμη και αυτοί που ταξίδεψαν να μείνουν σπίτι τους να μην έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες και διασπείρουν τον ιό».
Για το ενδεχόμενο επέκτασης της έκτακτης στήριξης και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι θα στηριχθεί όποιος έχει ανάγκη και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει «ανοίξαμε και σας περιμένουμε και όποιος περνάει απ’ έξω θα πετάμε χρήματα φορολογουμένων».


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης