Ενέργεια

Δήμαρχος Φλώρινας: Στην Ελλάδα μόλις το 3,9% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

Δήμαρχος Φλώρινας: Στην Ελλάδα μόλις το 3,9% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης
Ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Φλώρινας ζητά από τους Ευρωβουλευτές «να αγωνιστούν για την αλλαγή των κριτηρίων»
Tην αλλαγή των κριτηρίων, με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), ζητά με επιστολή προς στους Έλληνες Ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης. 
Ο πρόεδρος του Δικτύου, ζητά από τους Ευρωβουλευτές «να αγωνιστούν για την αλλαγή των κριτηρίων» ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνει την ανάγκη να συμπεριληφθούν δύο νέα κριτήρια στην χρηματοδότηση των περιοχών, όπως είναι ο βαθμός εξάρτησης των οικονομιών των λιγνιτικών περιφερειών και η ταχύτητα με την οποία τα κράτη - μέλη δεσμεύονται να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον λιγνίτη, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Στην επιστολή, σημειώνει ότι η Ελλάδα αδικείται κατάφωρα καθώς λαμβάνει μόλις το 3,9% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που μεταφράζεται σε 294 εκ. Ευρώ για 7 χρόνια. Επισημαίνει επίσης ότι είναι άδικο «να λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά άλλες χώρες που όχι μόνο δεν έχουν αναλάβει παρόμοιες δεσμεύσεις με αυτές της Ελλάδας, αλλά δεν έχουν καν συνυπογράψει τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050».
Ο κ. Γιαννάκης τονίζει ότι «ο χρόνος απολιγνιτοποίησης ως το 2023 είναι ελάχιστος», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «οι οικονομίες των δήμων μας εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τη λιγνιτική δραστηριότητα και εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, οι περιοχές μας απειλούνται με κοινωνική κατάρρευση».


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης