Ενέργεια

Η Fortum αποκτά τον έλεγχο της Uniper μετά από δύο χρόνια αγώνα

tags :
Η Fortum αποκτά τον έλεγχο της Uniper μετά από δύο χρόνια αγώνα
Άνοιξε ο δρόμος για την απόκτηση μέχρι 73,3% του γερμανικού ενεργειακού ομίλου
Η εταιρεία ενέργειας Fortum ανακοίνωσε την Παρασκευή 13/3/2020 ότι είχε εκπληρώσει όλες τις ρυθμιστικές προϋποθέσεις για να λάβει πλειοψηφικό μερίδιο στην γερμανική ανταγωνιστρία της Uniper, αφού έλαβε τελική έγκριση από τις ρωσικές αρχές.
Η απόφαση σημαίνει ότι η Fortum μπορεί να αποκτήσει μέχρι το 73,3% του γερμανικού ενεργειακού ομίλου και να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, ολοκληρώνοντας την μάχη εξαγοράς που ξεπερνά τα δύο χρόνια.

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε το τελικό ρυθμιστικό βήμα και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε με το κλείσιμο των συναλλαγών μας", δήλωσε ο απερχόμενος εκτελεστικός διευθυντής της Fortum Pekka Lundmark.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Fortum επιδιώκει τον έλεγχο της επιχείρησης ενέργειας από το 2017, αλλά η ανώτατη διοίκηση της Uniper αρχικά αντιτάχθηκε σε πλήρη εξαγορά.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Fortum συμφώνησε να πληρώσει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα μερίδια των ακτιβιστικών ταμείων Elliott και Knight Vinke για να τερματίσει το μακροχρόνιο αδιέξοδο στην ιδιοκτησία του ομίλου.

Την Παρασκευή, η συμφωνία με τα κονδύλια των ακτιβιστών μπήκε στο μικροσκόπιο των ρωσικών ρυθμιστικών αρχών που περιόρισαν την ιδιοκτησία της Fortum στην Uniper στο 49,99% λόγω μιας στρατηγικής άδειας για την υδροδότηση που διαχειρίζεται η τοπική θυγατρική της γερμανικής επιχείρησης Unipro.

"Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ενημέρωσε σήμερα την Fortum ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται απόφαση για την εκκαθάριση των συγχωνεύσεων για το κλείσιμο των πλειοψηφικών συναλλαγών της στις μετοχές της Uniper SE", ανέφερε η Fortum σε δήλωση.

Η Fortum έχει δεσμευτεί να μην επιδιώξει "συμφωνία κυριαρχίας", συμφωνία μεταφοράς κερδών και ζημιών ή εξαγορά μετοχών μειοψηφίας μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, περιορίζοντας την ικανότητά της να ελέγχει άμεσα την Uniper.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Fortum κάλεσε τη νέα στρατηγική της Uniper να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, και ζήτησε περισσότερες περικοπές εκπομπών στη Ρωσία.

Η Fortum δήλωσε ότι θα αποκτήσει τουλάχιστον ένα επιπλέον 19,6% των μετοχών της Uniper μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου και στη συνέχεια μεταξύ 1% και 3,8% σε μια άλλη δόση εντός δύο μηνών από το πρώτο κλείσιμο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της να κυμανθεί μεταξύ 70,5 και 73,3 % από το τρέχον 49,9%.
Η Fortum ανακοίνωσε ότι θα ενοποιήσει την Uniper ως θυγατρική στην οικονομική της έκθεση από την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης