Επικαιρότητα

Ολονύχτιες μάχες στον Έβρο, νέο κύμα μεταναστών στα σύνορα

Ολονύχτιες μάχες στον Έβρο, νέο κύμα μεταναστών στα σύνορα
Ενισχύσεις καταφθάνουν στον Έβρο - Συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Καστανιές Έβρου, με τις μάχες να μαίνονται όλη τη νύχτα, την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων το οποίο οδεύει προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Με κάθε μέσο που μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, από λεωφορεία, μίνι μπας, ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά με κλειστές και ανοιχτές καρότσες έως και κάρα, "καραβάνια" ανθρώπων όλων των ηλικιών, με σακίδια στους ώμους και τεράστιους μπόγους με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα χέρια και το κεφάλι, προσπαθούν να προσεγγίσουν τον συνοριακό σταθμό του Παζάρ Κουλέ (Pazar Kule), απέναντι από τις Καστανιές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσει ούτε κουνούπι από τα σύνορα.
Με ενίσχυση των δυνάμεων, αυξημένες περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, και τις ελληνικές δυνάμεις να δίνουν μάχη στα σύνορα κόντρα στις επιθέσεις των Τούρκων με χημικά, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

Στον Έβρο και τα σύνορα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός την Τρίτη (3/3) - Μαζί του ο Michel

Στον Έβρο θα μεταβεί την Τρίτη (3/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση.
«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη .
Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω», έγραψε στο Twitter o κ. Μητσοτάκης.

Άσκηση με πραγματικά πυρά

Την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στον Έβρο ανακοίνωσε το Δ’ Σώμα Στρατού για σήμερα, Καθαρά Δευτέρα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το Δ' Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσει σήμερα άσκηση με εκπαιδευτικές βολές, με πραγματικά πυρά σε όλα τα συνοριακά φυλάκια της πρώτης γραμμής, στον Έβρο.
Η άσκηση θα περιλαμβάνει βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή του Έβρου όλο το 24ωρο.
Η ανακοίνωση του Δ' Σώματος Στρατού για την άσκηση στον Έβρο:

«Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:
 
Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:
α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .
β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.
ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.
Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων. Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή».

Δραστικά μέτρα από το ΚΥΣΕΑ - «Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία»

Την αναβάθμιση σε μέγιστο βαθμό της ασφάλειας των συνόρων της Ελλάδας, χερσαίων και θαλασσίων από την αστυνομία και τις ένοπολες δυνάμεις αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής 1 Μαρτίου 2020 εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στο μεταναστευτικό.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου, την άμεση επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης χωρίς καταγραφή και την υποβολή αιτήματος στη Frontex για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Πέτσας: Μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.
Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία.
Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.
Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση».
Και συνέχισε: «Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Νέο μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Δένδια

Mπαράζ τηλεφωνικών επαφών είχε και την Κυριακή 1/3 καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, είχε νέα συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Josep Borrell το μεσημέρι, κατά την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωσε για την άμεση αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας.
Η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε επίσης, το απόγευμα, με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της ΕΕ και με εργαλείο τις οργανωμένες και εκ των τουρκικών αρχών εκπορευόμενες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ενέργειες που γίνονται κατά παράβαση των προνοιών της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Εξέφρασε το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα και κατ'επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας υποστήριξη από τους εταίρους. Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο την ενεργή παρότρυνση προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.
Οι συνομιλητές του εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να φυλάξει αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα καθώς και στο αίτημα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ.
Ο κ. Δένδιας είχε επίσης νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των εν Αθήναις ευρωπαίων Πρέσβεων, καθώς και των Πρέσβεων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν προκειμένου οι εταίροι μας να παραμένουν ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι ενόψει και των σχετικών συζητήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης