Αναλύσεις

Fitch: BP, Shell και Total θα ανακάμψουν το 2017 μόνο με τιμές στα 50-60 δολάρια το βαρέλι

tags :
Fitch: BP, Shell και Total θα ανακάμψουν το 2017 μόνο με τιμές στα 50-60 δολάρια το βαρέλι
Σύμφωνα με τον οίκο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες θα διατηρήσουν την υψηλή πιστοληπτική τους ικανότητα αν οι τιμές του πετρελαίου κυμανθούν σε αυτό το εύρος.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες για να ανακάμψουν το 2017 πρέπει οι τιμές του Brent να κυμανθούν στα 50-60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η ανάλυση του οίκου δείχνει, ότι οι σημερινές τιμές έχουν βοηθήσει αρκετά τις ταμειακές ροές των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών, ωστόσο επισημαίνει, ότι αυτό μπορεί να αντιστραφεί, αν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Fitch, η οποία επισημαίνει στην έκθεσή της, ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν σε γενικές γραμμές «οδηγίες» προς τους επενδυτές, «η Royal Dutch Shell, η Total και η BP θα είναι σε θέση να καλύψουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα μερίσματά τους από λειτουργικές ταμειακές ροές, αν οι μέσοι όροι των τιμών του πετρελαίου κυμανθούν μεταξύ 50-60 δολάρια το βαρέλι το 2017».
Σημειώνει ακόμη, ότι για την Total αρκεί, οι τιμές να βρεθούν στα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ για την BP οι τιμές πρέπει να φθάσουν στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν στα 40-45 δολάρια το βαρέλι, θα χρειαστεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως περικοπές μερισμάτων και περαιτέρω μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, προκειμένου να διατηρήσουν την υψηλή πιστοληπτική τους ικανότητα.
Επισημαίνει μάλιστα, ότι παρόμοια μέτρα που ελήφθησαν από ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ, δείχνουν ότι αυτό είναι δυνατό.
Αναφέρει δε ως παράδειγμα την ConocoPhillips, η οποία όμως σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχει κατάντη δραστηριότητες (διύλιση, εμπορία κ.λ.π.), η οποία μείωσε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της κατά περίπου 70% και τα μερίσματα της κατά περίπου 60% τοις εκατό, διατηρώντας την πιστοληπτική της ικανότητα ακόμη και σε τιμές πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης