Αναλύσεις

Morgan Stanley: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει τα όρια της διαπραγμάτευσης στο α εξάμηνο του 2017

Morgan Stanley: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει τα όρια της διαπραγμάτευσης στο α εξάμηνο του 2017
«Μία συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης με τους δανειστές είναι πιθανή, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος και πίεση»
Συρρίκνωση και πάλι με αυτή την φράση αρνητικά αποτιμά τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ η Morgan Stanley, καθώς η (τριμηνιαία) συρρίκνωση 0,4% το δ’ 3μηνο του 2016 ήταν χειρότερη των εκτιμήσεων.
Όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν επιδεινωθεί στην Ελλάδα, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν τρίμηνο συρρίκνωσης.
«Μία συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης με τους δανειστές είναι πιθανή, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος και πίεση.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα “θολώνει” τις οικονομικές της προοπτικές», σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα, σημειώνοντας μάλιστα πως αν τελικά δεν επέλθει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση -άρα και μη εκταμίευση της δόσης-, τότε η χώρα θα βρεθεί χωρίς ταμειακά διαθέσιμα το γ’ 3μηνο 2017, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.
Μάλιστα, εκτιμά πως μέχρι τότε δε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, καθώς «η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα χρηματικά διαθέσιμα ως πολιτικό εργαλείο στη διαπραγμάτευση».
«Η έλλειψη σαφούς και αποφασιστικής τροχιάς σταθεροποίησης στην Ελλάδα αλλά και η εφαρμογή των διαδοχικών μέτρων λιτότητας συρρικνώνουν τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται ήδη πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, αυτό ίσως δεν είναι αρνητική εξέλιξη, καθώς η Ν.Δ. είναι φιλο-ευρωπαικό κόμμα που στηρίζει τις αγορές και την επιχειρηματικότητα», σχολιάζει η Morgan Stanley.
Έρευνες σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων δείχνουν ότι η ΝΔ, μαζί με άλλα κεντρώα κόμματα, μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα.
Τι είναι πιθανό να συμβεί;
 Φανταστείτε ότι σας οφείλω ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά αυτό πρόκειται να αποπληρωθεί σε 100 χρόνια με 0,000001%.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί για 100 χρόνια
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά. Είναι δάνεια από τους μηχανισμούς διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μετά από διαδοχικούς γύρους αναδιαμόρφωσης της ωριμότητας του χρέους στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από ότι άλλων περιφερειακών χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ολοκληρώνει την δεύτερη αξιολόγηση.
Όλα αυτά θα μπορεί να λυθούν με την «σωστή» πίεση και ταυτόχρονα να οδηγήσει σε ένα επιπλέον re-profiling, ωστόσο με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ευρώπη, είναι αβέβαιο εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.
Πηγή : Bankingnews.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης