Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΣΕΒ παίρνει πάνω του το αίτημα για επαναπροσδιορισμό της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ ΑΠΕ

Ο ΣΕΒ παίρνει πάνω του το αίτημα για επαναπροσδιορισμό της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ ΑΠΕ
Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως το μέτρο πλήττει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εναλλακτικών παρόχων, ενώ προβλέπει τη μετακύλιση – αργά ή γρήγορα – του κόστους στους καταναλωτές
Ζήτημα νομιμότητας της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ θέτει ο ΣΕΒ και ζητεί, τον επί της αρχής, επαναπροσδιορισμό της.
Ο Σύνδεσμος εκφράζοντας τόσο τους παραγωγούς - προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και τους βιομηχανικούς καταναλωτές θέτει τρία κρίσιμα ζητήματα και συγκριμένα θεωρεί ότι μέσω της συγκεκριμένης χρέωσης:
•    Διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού
•    Απειλείται η βιωσιμότητα των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και
•    Προβλέπει μετακύλιση του κόστους στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες επιπτώσεις στη βιομηχανική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Με επιστολή προς το πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση του τρόπου προσδιορισμού της χρέωσης των προμηθευτών, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η θεσμοθέτηση της, οδήγησε σε απότομη, απρόβλεπτη και υπέρμετρη αύξηση του κόστους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας συγκεντρώνοντας έντονη κριτική σε σχέση με τη σκοπιμότητα, την αναλογικότητα, την επιστημονική βάση και εν τέλει τη νομιμότητα της χρέωσης αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι η διαβούλευση έληξε το μεσημέρι της Τρίτης 14/2 και η οριστική απόφαση που θα έχει και αναδρομική ισχύ από την 1/1/2017, αναμένεται να ληφθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΕ αύριο Πέμπτη 16/2.

Θέμα επιβίωσης για τους ιδιώτες παρόχους

Η σημασία που δίνει η επιχειρηματική κοινότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτει και μόνο από το γεγονός ότι επελέγη να συμμετάσχει στη διαβούλευση ο ΣΕΒ ως ομπρέλα εκπροσώπησης τόσο των παραγωγών –προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των βιομηχανικών καταναλωτών.
Ο Σύνδεσμος ζητεί πλήρη αναθεώρηση του μέτρου και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής για την ακύρωση του.   
Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο ΣΕΒ η τυχόν μετακύλιση του κόστους της συγκεκριμένης χρέωσης στην τιμή προμήθειας, όπως προτείνεται από τους εναλλακτικούς παρόχους, τη στιγμή που η ΔΕΗ (χαρακτηρίζεται ως υπερδεσπόζων πάροχος) έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να μετακυλήσει άμεσα στους πελάτες της το κόστος αυτό, συνεπάγεται με μαθηματική ακρίβεια την απώλεια του συντριπτικού αριθμού των πελατών τους και άρα τη σταδιακή ή βίαιη έξοδό τους από την αγορά.
Έτσι σύμφωνα με τον ΣΕΒ δεν διακυβεύεται μόνο η βιωσιμότητα των εναλλακτικών παρόχων, αλλά η ίδια η ύπαρξη του ανταγωνισμού.

Μονόδρομος η μετακύκλιση του κόστους στους καταναλωτές

Παράλληλα ο Σύνδεσμος εκφράζει φόβους για μετακύλιση από τη ΔΕΗ,  της υπέρογκης αυτής χρέωσης στους τελικούς καταναλωτές σε δεύτερο χρόνο και αφού ο ανταγωνισμός θα έχει ήδη υποστεί καίριο πλήγμα.
Συγκεκριμένα σημειώνει ότι το ύψος της χρέωσης όπως υπολογίζεται από τον ΛΑΓΗΕ δηλαδή 31,65 εκατ. ευρώ για το 2016  και 371,92 εκατ. ευρώ για το 2017, θα καταστήσει τη μεταγενέστερη μετακύλιση της στους καταναλωτές μονόδρομο.
Εξάλλου επικαλείται την αιτιολογική έκθεση του νόμου 4414/2016 με τον οποίο θεσπίστηκε η συγκεκριμένη χρέωση, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι με τη νέα χρέωση επιδιώκεται η ανάληψη από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μέρους του κόστους που απεικονίζει το ΕΤΜΕΑΡ κατά τρόπο ώστε τη διετία 2016-2017 να μην προκύπτει έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συνδέσμου, από την αιτιολογική έκθεση προκύπτει ότι η νέα χρέωση εισάγει κόστος για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ το οποίο κατ’ αρχήν επιβαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πλην όμως θα ανακτηθεί τελικά από τους καταναλωτές (εν προκειμένω ο ΣΕΒ αναφέρετε στους βιομηχανικούς καταναλωτές) χωρίς να διασφαλίζεται η δυνατότητα αντιστάθμισης του πρόσθετου κόστους με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις  στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Μάλιστα ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η μεταμόρφωση μιας χρέωσης από ρυθμιζόμενη σε ανταγωνιστική ουσιαστικά παρακάμπτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο εισάγοντας αδιαφάνεια στη μέθοδο και την αντικειμενικότητα μετακύλισης της.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΕΒ ζητεί να επαναπροσδιοριστεί επί της αρχής και να τεθεί σε νέα βάση το πλαίσιο της συγκεκριμένης χρέωσης  τουλάχιστον για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη βάση του target model, όποτε και θα υπάρξει τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης