Παυλίδης Μάρμαρα: Από την εξόρυξη μαρμάρου, στην παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας

Παυλίδης Μάρμαρα: Από την εξόρυξη μαρμάρου, στην παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας
Η εταιρία ολοκλήρωσε πρόσφατα επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 5 MW
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αν και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, στρέφουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους στον κλάδο της ενέργειας όπου και επενδύουν σημαντικά κεφάλαια.
Μία τέτοια επιχείρηση είναι η Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες, η οποία μετά την επιτυχή παρουσία στον χώρο του μαρμάρου για περισσότερα από 20 χρόνια και με το 90% της παραγωγής να εξάγεται σε 40 και πλέον χώρες, επιχειρεί δυναμικό άνοιγμα στην ενέργεια έχοντας ήδη επενδύσει σε πρώτη φάση περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.
Αρχής γενομένης από τα φωτοβολταϊκά, η επιχείρηση από τη Δράμα υλοποίησε πολυεπίπεδο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σκοπό την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσφατα η επιχείρηση ολοκλήρωσε επένδυση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 5 MW, οι οποίοι και τέθηκαν σε κανονική λειτουργία συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο περί ΑΠΕ με αξιόλογα περιβαλλοντικά οφέλη.
Ειδικότερα, τα πρώτα ενεργειακά έργα της εταιρίας Παυλίδης Μάρμαρα  συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 8.000 τόνους ετησίως, ενώ η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να ηλεκτροδοτεί περιοχή 6.000 κατοίκων.
Η επιχείρηση διαθέτει, επίσης, σε προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης μια σειρά από αιολικά πάρκα, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται στα 250 MW.

Οι επενδύσεις στην ενέργεια ενισχύουν σταδιακά τα εταιρικά έσοδα

Η εταιρεία, ιδρύθηκε το 1980 και έχει την έδρα της στην Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας.
Δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστων και κατεργασμένων προϊόντων μαρμάρου, καθώς και στην επεξεργασία προϊόντων γρανίτη.
Ειδικεύεται στην παραγωγή και επεξεργασία λευκών, ημίλευκων και μπεζ μαρμάρων, τα οποία εξορύσσονται στα ιδιόκτητα λατομεία στους Νομούς Δράμας και Καβάλας και στα λατομεία που διαθέτει στο εξωτερικό, των οποίων τα αποθέματα είναι σε μεγάλη επάρκεια.
Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε περίπου 40 χώρες, με την ετήσια παραγωγή της να ξεπερνάει τα 70.000 κ.μ. προϊόντων μαρμάρου.
Περί το 80% των εξαγωγών της κατευθύνεται σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και, κυρίως, στην κινεζική αγορά.
Μέρος των εσόδων της οφείλεται, εξάλλου, σε δραστηριότητες που αναπτύσσει σταδιακά στον ενεργειακό τομέα, όπου ήδη έχει παρουσία εκτός των ιδιόκτητων  φωτοβολταϊκών μονάδων και μέσω αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 18 MW.
Το 2015 ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε στα 50,5 εκατ. ευρώ, από 40,7 εκατ. ευρώ το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,2%.
Τα δε καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 13,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το 2014, σημειώνοντας αύξηση 32,2%.

Ελένη Μπότα

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης